Důchodová reforma je propadák? Češi nemají o druhý pilíř zájem

Do druhého pilíře důchodové reformy chce aktuálně vstoupit pouze jeden z deseti Čechů v produktivním věku. Z hlediska velikosti bydliště je vyšší zájem o spoření na důchod ve městech, proti tomu pohlaví v této otázce významnější roli nehraje, informovala ve čtvrtek společnost AWD.

reklama

"Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný, vyplatí se jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo," komentuje první výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD a doplňuje: "Podzimní prezidentské veto, nízká obliba vládní politiky vyjádřená v krajských volbách a nejasnosti okolo dalšího vývoje jednání ve Sněmovně ještě snížily zájem lidí o druhý pilíř."

V dalších říjnových průzkumech až 61 procent Čechů přiznalo, že se v důchodové reformě nevyzná. Za užitečnou ji přitom považovala jen čtyři procenta respondentů.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude podle plánů vlády možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let do druhého pilíře budou moci vstoupit jen do 1. července 2013, mladší poté nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let.

O důchodové reformě včetně zavedení druhého pilíře však stále ještě jedná Parlament.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky