Axa nejde do druhého pilíře! Vyplatí se vůbec?

Penzijní fond Axa se nebude podílet na druhém pilíři důchodového systému. Prý proto, že chtějí nabízet to nejlepší na trhu a to nabízí Komerční banka, pro kterou bude Axa klienty „dohazovat“ jako finanční poradce.

660
reklama

Uvedl to server aktuálně.cz. Jak se ale dá také interpretovat krok společnosti Axa? Nevěří úspěšnosti druhého pilíře. Ten totiž bude fungovat pouze v případě, že do něj bude přispívat přibližně čtvrtina obyvatel nebo více. A to jak chudých, tak bohatých. Jenže právě těm chudým se druhý pilíř podle různých výpočtů nevyplatí.

Získat z druhého pilíře mohou pouze lidé s nadprůměrnými příjmy. A jelikož je druhý pilíř nepovinný, je možné, že lidé budou tuto část důchodové reformy ignorovat a ona kvůli tomu sama zanikne nebo bude nevýdělečná, což by se penzijním fondům rozhodně nevyplatilo.

Druhý pilíř bude fungovat tak, že od příštího roku budou moci občané odvádět tři procenta hrubé mzdy do tohoto pilíře, které nyní odvádějí do průběžného systému. K tomu ale budou muset přidat další dvě procenta z hrubé mzdy navíc.

Malou pojistkou pro penzijní fondy je alespoň to, že ač je druhý důchodový pilíř nepovinný, po vstupu do něj už nejde vystoupit. Člověk tak bude nucen odvádět své peníze i v případě, že si vstup rozmyslel, ale už podepsal smlouvu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky