Kalousek: Důchodci si nepolepší, zvýšíme DPH a živnostníci si pohorší

Penze budou od příštího roku po dobu tří let valorizované jen o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu inflace. Po čtvrtečním jednání porady ekonomických ministrů (PEM) to uvedl šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

660
reklama

"Varianta, která je na stole, znamená, že by schodek na důchodovém účtu neměl narůstat," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Je to varianta, která respektuje to, že důchody budou i v následujících letech růst, což je pro mne uspokojující výsledek – s ohledem na stagnaci ekonomiky a na to, že důchody reálně za posledních deset let vzrostly o třicet procent," dodal.

V současnosti přitom zákonná úprava pro nárůst důchodů počítá kromě třetinového růstu reálných mezd také s kompletním pokrytím vyšších spotřebitelských cen.

"Chceme zachovat koncept jedné daňové sazby, zároveň ale zavést solidární příspěvek pro lidi s příjmem zhruba nad 100 tisíc korun," prohlásil dále ministr financí a dodal: "Konkrétní výši tohoto příspěvku musíme ještě propočítat." Původně měli přitom zaměstnanci odvádět ze svých příjmů nad 100 tisíc korun státu příští rok 31 a o rok později dokonce 32 procent.

Podle ministra Drábka by měl být solidární příspěvek ve výši zhruba šesti až sedmi procent z příjmů nad stropy, ze kterých se odvádí sociální pojištění. "Lidé, kteří mají vyšší příjmy, budou platit vyšší daň. To je ve své podstatě v tom celkovém objemu úplně stejné číslo. Také to necháme propočítat," okomentoval změnu ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Důležité podle něj je, že se vyšší příjmová skupina bude více podílet na daňovém zatížení.

Ministři se také dohodli na tom, že živnostníci, kteří uplatňují paušály, nebudou moci využívat slevy na dani. "Nebude ale možné využívat zároveň tyto paušály a daňové bonusy a slevy," řekl Kalousek.

Pro osoby samostatně výdělečně činné, kteří uplatňují výdajové paušály ve výši 30 a 40 procent, se stanoví maximální obrat, kdy budou moci paušály uplatnit. Výše stropu se zatím neurčila.

Už v polovině března se ekonomičtí ministři dohodli, že další z diskutovaných otázek, DPH, zůstane ve dvou sazbách a proti letošku stoupne každá z nich o jeden procentní bod. Tedy 15 a 21 procent. Podle dosud platné legislativy čeká přitom DPH od příštího roku sjednocení na úrovni 17,5 procenta.

Předběžná dohoda PEM podle Nečase hovoří o tom, že nedojde ke změně položek, které jsou do snížené sazby DPH zařazené. Výjimkou mají být jenom dětské pleny a zdravotní pomůcky, jejichž přeřazení do základní sazby požaduje Brusel a hrozí kvůli tomu sankcemi.

"Každý ze tří partnerů má stále něco, s čím souhlasí víc nebo méně. V tuto chvíli jednoznačná shoda ještě není. Bude sumář, budeme se dívat, jaká je příjmová stránka jednotlivých daní, teprve následně můžeme rozhodnout," uzavřel Dobeš.

Ministři musí ještě například vydiskutovat, jestli daň z příjmu fyzických osob stoupne z 15 na 16 procent. Šéf rezortu financí to nejdřív potvrdil jako dohodnutou věc, později se za to ale omluvil. "Je to věc, o které se bude ještě jednat. Určitě není mimo hru," uvedl pro agenturu Mediafax.

Kompletní návrh by měl být podle šéfa rezortu financí hotový během dvou až tří dnů, pak se k němu má ještě jednou sejít PEM. Následně musí materiál ministerstva financí odsouhlasit ještě vláda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky