Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dotace na pomůcky pro handicapované: Okruh lidí se rozšíří

Ilustrační fotogrtafie
Ilustrační fotogrtafie
Foto: Pixabay

Senát zřejmě beze změny schválí poslaneckou novelu rozšiřující okruh handicapovaných lidí, kteří mohou dosáhnout na státní dotaci na zvláštní pomůcky. Schválit změnu zákona dnes senátorům doporučily dva senátní výbory, výbor pro zdravotnictví a ústavně-právní výbor. Senát se bude novelou zabývat na své středeční schůzi.

S novelou zákona přišli poslanci z osmi poslaneckých klubů. Novela ve schválené podobě počítá například s tím, že nárok na plnou dotaci na pořízení automobilu by měli nově mít postižení s vyššími příjmy než nyní. Na příspěvek na automobil by měli dosáhnout i postižení lidé bez rukou nebo s nefunkčníma rukama.

Na příspěvek na zvláštní pomůcky budou mít podle schváleného znění novely nově nárok lidé s těžkým omezením pohyblivosti kvůli postižení cév v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce. Žádat o dotaci budou moci i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí a pacienti s těžkým postižením kloubů nohou souvisejícím většinou s diabetickou neuropatií.

Témata:  Senát ČR zdravotní postižení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy