Důchody a zvýšení? Situace se komplikuje

Kvůli předloze o růstu důchodů příští rok, kterou poslancům vrátil s úpravami Senát, zvláštní schůze Sněmovny s největší pravděpodobností nebude, byť má být účinná už koncem září. Na dotaz ČTK to řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Poslanci se poprvé po prázdninách sejdou na schůzi od úterý 10. září.

Ilustrační fotografie
reklama

"Je to napjaté, půjde ale o prioritu, nepředpokládám nějakou obsáhlou diskusi," uvedl Vondráček. Schválené znění důchodové novely poputuje ze Sněmovny ještě k prezidentu Miloši Zemanovi. Prezident má obecně na podpis, nebo veto zákona 15denní lhůtu.

Průměrný důchod by měl příští rok vzrůst o 900 korun měsíčně na 14.373 korun. Vládní novela předpokládá jednorázový doplatek k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Půjde asi o 160 korun. Senát navrhl navzdory nesouhlasu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) přidat navíc tisícikorunu měsíčně důchodcům, kteří nejsou v penzi nejméně 25 let. Maláčová argumentovala rozpočtovými dopady. Stejný návrh přijal Senát už loni, Sněmovna jej ale odmítla.


Vondráčka nynější senátní verdikt překvapil, připomněl, že pro vládní návrh zvedli ruku všichni přítomní poslanci. "Doufám, že si Sněmovna bude stát na svém a přijme původní verzi," řekl.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Zákonná valorizace by mohla podle aktuálních odhadů představovat asi 750 korun a doplatek asi 151 až 160 korun. Zvýšení přijde státní rozpočet asi na 5,4 miliardy korun, přičemž výdaje na celkovou valorizaci budou představovat kolem 31,1 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky