Polovina Čechů si myslí, že ve stáří vystačí se státním důchodem

Postoj populace ČR ve věku 25 – 60 let je v otázce zajištění příjmů v penzi velmi rozdílný, polovina respondentů nedávného průzkumu se domnívá, že si ve stáří vystačí se státním důchodem. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio pro Penzijní fond České pojišťovny (PFČP) zveřejněného ve středu.

660
reklama

Ta druhá polovina je naopak přesvědčena, že bez vlastních úspor se důchod zvládnout nedá.

"Míra obav o svou finanční soběstačnost roste s dobou, která lidem do důchodu zbývá. Zatímco starší lidé se ve větší míře budou spoléhat na státní důchod, až tři pětiny mladých lidí se domnívají, že si ke spokojené penzi musí pomoci samy," konstatoval Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing PFČP.

Ti, kteří mají zájem vyvést tři procenta z průběžného systému a přidat si dvě procenta ze svých příjmů, oceňují na druhém pilíři důchodového systému především to, že získají prostředky skutečně na svou vlastní penzi.

"Potenciální zájemci o důchodové spoření chtějí mít své finance pod kontrolou a chtějí mít možnost ovlivnit jejich výši. To jim průběžný systém nezajistí. Stejně jako to, aby naspořené prostředky bylo možné dědit," upozornil Pergl, podle kterého je vítanou výhodou i možnost zvolit si způsob vyplácení důchodu z druhého pilíře.

Průzkum realizovala pro největší tuzemský penzijní fond agentura Factum Invenio na vzorku 600 lidí ve věku 25 – 60 let.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky