Část krajů dostala peníze na sociální služby. Chybí ještě nejméně miliarda

Část krajů už v posledních dnech dostala svůj podíl ze slíbené miliardy korun od státu na sociální služby. Podle části poskytovatelů služeb a krajů ale chybí ještě nejméně jedna miliarda.

CZK
reklama

ČTK to řekli zástupci krajů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dnes médiím řekla, že miliarda na dofinancování platů v sociálních službách a možnost čerpat dotace EU až do 1,5 miliardy je dostatečnou odpovědí na problémy regionů. Kraje si od jara stěžovaly na nedostatečné zajištění státem navýšených platů a investic spojených s čerpáním evropských fondů.

Na účet Zlínského kraje dorazily peníze od státu dnes, a to 71 milionů. Kraji však stále chybí 87 milionů, řekla ČTK krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL). "Pořád jednáme o druhé miliardě," připomněla částku, která podle krajů ještě celkem sociálním službám v Česku chybí.

Moravskoslezský kraj dostal 120 milionů. Nezbytně by potřeboval nejméně dalších 120 milionů, ideálně až 298 milionů. Náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by se takové navýšení podařilo dojednat. Liberecký kraj dostal dnes 41,4 milionu, řekl mluvčí kraje Jan Mikulička. Žádal ale 55 milionů. Důvodem je kromě růstu mezd i zvýšení cen energií.

Karlovarský kraj měl 34 milionů na účtu 26. července. "O jejich rozdělení mezi poskytovatele sociálních služeb rozhodnou krajští zastupitelé na svém jednání 23. září," uvedl hejtmančin náměstek Petr Kubis (ANO). Kraj usiluje i o evropské peníze. Poskytovatelé služeb v kraji původně vyčíslili chybějící finance na 110 milionů a krajské organizace na 74 milionů.

Jihočeskému kraji dnes dorazilo na účet 66,7 milionu, asi polovina toho, co žádal. Hana Brožková z kanceláře hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) už dřív ČTK řekla, že kraji schází na sociální služby 160 milionů, a z toho je nezbytně potřeba na platy 120 milionů korun.

Několik krajů na slíbenou část z miliardy od státu stále čeká, třeba Královéhradecký kraj, který má dostat 54,6 milionu. "Máme oficiální informaci o tom, že první miliarda z těch dvou, které chybějí, je k dispozici, můžeme s ní počítat," řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Kraji ale podle něj chybí dalších asi 50 milionů. Ani Olomoucký kraj ještě peníze nedostal, uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová. Lze podle ní očekávat, že peníze obdrží tak, aby o rozdělení poskytovatelům služeb mohlo rozhodnout krajské zastupitelstvo v září. Kraj má dostat asi 78 milionů.

Kraje či města jsou podle náměstka moravskoslezského hejtmana schopny případně své příspěvkové organizace dofinancovat, problémy ale mohou mít organizace jako charity či diakonie. Těm budou chybět peníze třeba na odměny zaměstnancům a hrozí, že jim lidé odejdou na výhodnější místa, či do organizací kraje a měst, kde mají výši platu zajištěnou zákonem. To by podle náměstka mohlo ohrozit některé sociální služby v regionu. Nedoplatí-li stát zbylé peníze, budou omezeny investice, řekl už dřív ČTK náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Maláčová dnes řekla, že chce dál řešit problémy jednotlivých zařízení, která se na její úřad obrátí. Kraje ale podle ní oficiálně žádné další požadavky nevznesly. Z rozpočtu zamířilo letos podle ministerstva práce na sociální služby 16,78 miliardy korun. Poskytovatelé služeb požadovali 20,38 miliardy. Rozpočet nepočítal s výraznějším zvýšením platů a zvláštních příplatků, které vláda schválila až před koncem loňského roku. O dalším růstu výdajů pro letošek ale Maláčová s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) jednat neplánuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky