Důchodové reformy se lidé bojí. Přijdou o peníze?

Informovanost ekonomicky aktivních obyvatel ČR o probíhající penzijní reformě je stále velmi nízká, z porovnání výzkumu agentury STEM/MARK pro Fincentrum z října 2011 a února 2012 vyplývá, že 76 procent Čechů má obavy o své úspory. Výsledky průzkumu společnosti zveřejnily ve čtvrtek.

660
reklama

Z další výsledků vyplývá, že pouze dvě procenta populace věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe (vs. 1 % v říjnu 2011). Do 2. pilíře reformovaného důchodového systému plánuje v tuto chvíli vstoupit přibližně 27 procent obyvatel ČR ve věku 15 - 59 let (stejné procento, jako v říjnu 2011). Celková informovanost o penzijní reformě roste velmi pomalu – dostatek informací k reformě pociťuje 45 procent ekonomicky aktivních obyvatel (vs. 38 % v říjnu 2011)

Připravované změny jsou zcela nebo spíše nesrozumitelné pro 64 procent obyvatel (vs. 69 % v říjnu 2011). Pozitivní efekt má příprava reformy ve většině sledovaných otázek na vzdělanější a mladší obyvatele. Právě ti si uvědomují, že by měli na svou penzi více spořit, a že bez reformy hrozí důchodovému systému v ČR vážné potíže.

"Zvažovaný záměr umožnit po omezenou dobu sjednávání smluv o spoření s penzijními společnostmi také nekvalifikovaným a neregistrovaným zprostředkovatelům mimo dozor ČNB je v ostrém rozporu s faktem, že většina obyvatel nemá podle dostupných výzkumů dostatečné znalosti o celém novém penzijním systému. Role kvalitních finančních poradců, kteří dokážou správně poradit s dlouhodobým spořením na penzi, je v této situaci nezastupitelná," uvedl k výsledkům výzkumu Petr Stuchlík, generální ředitel společnosti Fincentrum.

Většina obyvatel ČR stále nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě a nečte desítky článků, které média této problematice věnují. Rozdíl mezi 2. a 3. pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 procent obyvatel (vs. 74 % v říjnu 2011).

V oblasti zajištění na stáří důvěřuje 33 procent dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem důvěřuje 24 procent dotázaných. Zbylých 43 procent obyvatel prozatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

"Důvěra ve stát roste výrazně s věkem. Zatímco mezi mladými ve věku od 15 do 29 let důvěřuje státní penzi pouze 17 procent dotázaných, mezi respondenty ve věku od 45 do 59 let je to celých 43 procent" doplnil Stuchlík.

Zatímco důvěra v soukromé penzijní společnosti s věkem rapidně klesá, s dosaženým vzděláním znatelně roste. I tak ovšem důvěřuje soukromým penzijním společnostem pouze 34 procent vysokoškolsky vzdělaných respondentů.

Výzkum k připravované důchodové reformě byl realizován exkluzivně pro společnost Fincentrum agenturou STEM/MARK v období od 22. do 26. února 2012 formou osobních rozhovorů s 555 obyvateli ČR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky