Otcovská dovolená: Poradíme, co je pro vyplacení dávky potřeba

Už více než rok mají Češi možnost čerpat takzvanou otcovskou dávku, která umožňuje novopečeným otcům zůstat na pár dní doma spolu s miminkem a matkou. Za minulý rok tuto možnost využily desítky tisíc otců. Využívat ji mohou i adoptivní rodiče. Co je pro vyplacení dávky potřeba?

Ilustrační fotografie
reklama

Dávky otcovské poporodní péče, zkráceně otcovskou, vyplácejí okresní správy sociálního zabezpečení. Za loňský rok jich zpracovaly a vyplatily více než 43 tisíc. „Od 1. února 2018 jsme vyplatili přesně 43 442 výplat,“ upozornila ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Dávku využil například manžel Moniky Hubené z Brna, které se v červnu narodilo první dítě. „Jsem za takovou možnost velice ráda, protože první týdny byly opravdu náročné. Manžel využil tuto možnost ve třetím týdnu šestinedělí, takže už jsem mu dokázala vysvětlit, co a jak, a mohl mi tak pomáhat s malým, zatímco jsem doháněla resty v domácnosti nebo i spánek,“ popsala Hubená.

„O dávku si může zažádat každý novopečený otec, ale také například adoptivní rodič či pěstoun. Podstatné je, aby byl účastníkem platby na nemocenském pojištění, ať už jako zaměstnanec, nebo jako OSVČ. OSVČ přitom musejí splňovat dobrovolnou účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 3 měsíců před nástupem na otcovskou. Po dobu čerpání dávky, což je jeden týden, ale zároveň nesmí samostatně výdělečnou činnost vykonávat,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Doplňuje také, že nastoupit je potřeba do šesti týdnů poté, co se dítě narodilo nebo bylo převzato do péče. „Každopádně se ale dávka vyplácí jen jednorázově. Ani v případě, že se rodičům narodí dvojčata, či vícerčata, se dávka nezvyšuje,“ upozorňuje Kočiš. Den nástupu si otec určuje sám a výplatu nelze přerušovat. Dávku potom vůbec nedostanou například lidé ve výkonu trestu odnětí svobody, přestože jsou zařazeni do práce.

Maximálně 9 352 korun

Dávku rodiči vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Je ovšem potřeba, aby rodič v zaměstnání požádal o rodičovskou dovolenou. Také musí zaměstnavateli předat Žádost o dávku otcovské poporodní péče s vyplněnou přední částí. Zaměstnavatel vyplní zbytek žádosti a na konci otcova volna žádost odešle na úřad. OSSZ dávku vyplatí v následujícím měsíci.

Otcovská se vyplácí ve výši 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Ten se zpravidla zjišťuje z příjmu za 12 kalendářních měsíců před nástupem na dovolenou. U OSVČ pak vychází z úhrnu měsíčních základů pojistného v rozhodném období před nástupem.

Průměrný denní příjem se redukuje pomocí tří redukčních hranic, jako je tomu například u peněžité pomoci v mateřství. „V letošním roce denní vyměřovací základ do 1 090 korun zůstává v plné výši, do 1 635 korun se redukuje na 60 procent, a od 1 635 korun na 30 procent. Maximální dávka, které může otec letos dosáhnout, je tak 9 352 korun. U vysokopříjmových zaměstnanců tedy stojí za zvážení, jestli raději nezažádat o klasické placené volno,“ upozorňuje Kočiš.

Na chvostu Evropy

Česká republika byla do loňského února mezi posledními devíti vyspělými zeměmi, například spolu se Slovenskem, Irskem nebo Švýcarskem, kde otcové nárok na dovolenou neměli. Jednotlivé země se liší jak v délce otcovské dovolené a ve vyplácených částkách, tak i v tom, jaký je o dovolenou zájem. Podle letošní zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vztahující se k údajům z roku 2016 využívalo otcovskou dovolenou průměrně 55 procent otců novorozenců. Ve Slovinsku to bylo až 90 procent oprávněných žadatelů. V severských zemích – Finsku, Švédsku a Dánsku – nastoupilo na otcovskou přes 70 procent oprávněných žadatelů. Podprůměrný zájem byl naopak u našich polských a maďarských sousedů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky