Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maláčová chce zvýšit důchody ženám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhne důchodové komisi pět možností navýšení penzí žen. Jsou mezi nimi například zvýšení penzí o pevnou částku za každé dítě, poukázat část daní od dětí ve prospěch rodičů či diferenciované valorizace důchodů. Varianty, jak přilepšit důchodkyním, by měla důchodová komise probrat na schůzi v druhé polovině března, řekla dnes novinářům ministryně. Uvedla, že má mezi návrhy dva favority, nechtěla je ale přiblížit, aby nezablokovala předem diskusi, řekla.

Návrhy představila Maláčová s předsedou ČSSD na tiskové konferenci uspořádané k tématu nižšího výdělku žen. V Česku si průměrně vydělávají o 22 procent méně než muži, přičemž rozdíl narůstá s věkem. Důvodem zvyšování rozdílu je přitom péče o rodinu, proto by podle Maláčové měly být rozdíly zohledněny i ve výpočtu důchodů.

Milé ženy,dnes slavíme! A že je co! Milujeme, rodíme, kojíme, šatíme, vaříme, pečeme, pečujeme, šarmíme, studujeme, lítáme na třídní schůzky i do vesmíru. Někdy s jazykem na vestě, ale i tak jsme obdivuhodné.... Více zde: https://t.co/fFY2X4sPaX pic.twitter.com/XdRHUgjEKd

— Jana Maláčová (@JMalacova) 8. března 2019

Mezi variantami řešení pro důchodovou komisi bude také zavedení fiktivního vyměřovacího základu za dobu péče o děti a zavedení nárůstového koeficientu pro výpočet procentní výměry důchodu. Důchody nyní pobírá 1,5 milionu žen a bude jich přibývat, uvedla Maláčová.

Podle analýzy, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo ve čtvrtek, ženy v Česku vydělávají v průměru víc než muži jen asi ve dvou procentech zaměstnání. Mají v nich nejvýš o stokoruny měsíčně víc než jejich kolegové. V profesích s vysokou průměrnou mzdou a vysokou kvalifikací pobírají pak ale průměrně i o několik tisíc až desítek tisíc měsíčně méně než muži.

Připomínat MDŽ má smysl i dnes, kdy ženy pořád berou za stejnou práci menší plat než muži. Nestačí jim koupit kytičku nebo zaplatit večeři, to je falešné gentlemanství, my muži musíme především prosadit rovné odměňování bez ohledu na pohlaví.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 8. března 2019

Česko patří v EU k zemím s největší propastí v odměňování mužů a žen. Ženy vydělávají průměrně asi o pětinu méně než muži, rozdíl se nemění.

Také důchody mají ženy v průměru o pětinu nižší než muži. Na konci roku 2017 průměrný senior dostával 13.076 korun a průměrná seniorka 10.758 korun. Medián penze mužů a žen se liší o 2500 korun.

Témata:  Jana Maláčová Ministerstvo práce a sociálních věcí důchody důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy