Úřad práce dal na podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením 6,8 miliard

Úřad práce ČR poskytl v loňském roce na podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením (OZP) téměř 6,8 miliardy korun, přičemž o rok dříve to bylo 5,7 miliardy korun. Během loňska tak podpořil 9337 handicapovaných. ČTK o tom dnes informovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Úřad práce přispívá například na podporu zaměstnávání OZP na chráněném trhu práce a na zřízení pracovního místa pro handicapované.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

Ke konci loňského ledna tvořili lidé se zdravotním postižením (OZP) 15,9 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. V evidenci jich bylo necelých 39.000, zaměstnavatelé jim prostřednictvím úřadu práce nabízeli téměř 13.200 volných pracovních míst. Nejčastěji to byly pozice pro pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, pomocníky v domácnostech nebo třeba pracovníky v informačních službách a montážní dělníky.

Nejvíce šancí na získání práce měli handicapovaní v Praze (2837), ve Středočeském (1370), v Jihomoravském (1182) a Moravskoslezském kraji (1133).

Z jednotlivých agend Úřad práce ČR loni většinu peněz vyplatil za příspěvky na podporu zaměstnávání OZP na chráněném trhu práce, a to téměř 6,755 miliardy korun. Na příspěvky na zřízení pracovního místa pro handicapované vynaložil 7,7 milionu korun a na příspěvky na úhradu provozních nákladů vynaložených v souvislosti se zaměstnáváním OZP 5,4 milionu korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky