Příspěvek na domácí péči o postižené se zvýší o tisíce

Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením se zvýší o 6000 korun na 19.200 korun měsíčně. Obdobně vzroste příspěvek na péči o těžce postižené o 4000 korun na 12.800 až 13.900 korun měsíčně podle věku. Změnu přinese novela o sociálních službách, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad v tiskové zprávě.

Ilustrační fotografie
reklama

Zvýšení má státní rozpočet stát 4,7 miliardy korun ročně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na to slíbila použít úspory na dávkách v hmotné nouzi. Celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

Horní komora odsouhlasila sněmovní verzi své novely, v níž původně navrhovala jen zvýšení příspěvku u nejvíce postižených. Sněmovní doplnění má zajistit, že příspěvky pro postižené ve dvou nejvyšších stupních nebudou tolik rozdílné vzhledem k tomu, že ani míra postižení se nemusí příliš lišit.

Příspěvek na domácí péči pro lidi v nejtěžším čtvrtém stupni postižení, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhých, se zvýší od počátku dubna. Příspěvek na péči o těžce postižené vzroste od července na 12.800 korun pro dospělé a na 13.900 korun korun pro lidi do 18 let. Navýšení se bude týkat zhruba 110.000 osob, z toho 25.000 plně závislých, které potřebují celodenní péči.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze současného příspěvku tak zaplatí podle senátorů tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení by jim podle nich umožnilo využít o půldruhé hodiny více.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky