Handicapovaní budou mít nově nárok na příspěvek na druhý invalidní vozík

V novele zákona o zdravotním pojištění, která má platit od příštího roku, bude nově nárok na příspěvek na druhý mechanický invalidní vozík k elektrickému. Podle handicapovaných je ale 14.000 korun, s nimiž novela počítá, málo, koupí se za ně jen ten nejobyčejnější. Žádají také, aby vozíky nebyly majetkem pojišťoven, ale jejich, když si na ně připlácejí vysoké částky. Informace dnes zazněly na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Ilustrační fotografie
reklama

"Domníváme se, že z hlediska občanského zákoníku není možné, aby pojištěnec platil tolik peněz a pak nemohl ten prostředek plně používat," řekl na jednání předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Sám ale upozornil, že pak bude problematické, aby pojišťovna hradila opravy vozíku, který nevlastní. Ministerstvo jeho připomínky akceptovalo a podpoří pozměňovací návrh poslance Jiřího Běhounka (ČSSD). Zákon tak stanoví finanční limit, do nějž budou pojišťovny opravy hradit.

Handicapovaní rovněž upozorňují, že za příspěvek od pojišťovny dá koupit jen základní model vozíku bez individuálních úprav. Ty jsou ale nezbytné, pokud má na něm člověk trávit denně několik hodin. Elektrické vozíky totiž většinou lze používat jen venku, doma používají druhý, manuální.

"Dnes nemají nárok na žádný druhý vozík. Je to takový trochu nadstandard. Nemusí být v úplně nejoptimálnější kvalitě, protože ho používají ve svém domácím prostředí," řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Krása chce také prosazovat, aby nárok na proplacení doplatků na léky měli kromě starobních důchodců příjemci invalidních důchodů. "Jejich důchodyjsou nižší než průměrný seniorský důchod," upozornil.

Novela řeší nový systém úhrady zdravotnických prostředků. Jde o různé výrobky od obvazů a vatových tamponů přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky a naslouchátka až po vozíky pro handicapované.

Senátoři předchozí úpravu napadli u Ústavního soudu, protože podle nich systém umožňoval pojišťovnám, aby si samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Podle senátorů to zasahovalo do práv pojištěnců i výrobců pomůcek. Soud v tom shledal rozpor s právem na bezplatnou zdravotní péči.

Nově si podle novely základní parametry úhrady stanoví přímo výrobci tím, že svůj produkt zařadí do skupiny výrobků. Stát bude řešit jenom chyby, na které mohou upozornit zdravotní pojišťovny, konkurenti nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že jich budou nejvýše jednotky procent.

Úspory si úřad slibuje od pravidelných revizí cen jednotlivých kategorií. Novela umožňuje uzavřít takzvanou dohodu o nejvyšší ceně pojišťovny s dodavatelem, který garantuje snížení ceny a pokrytí aspoň poloviny trhu. SÚKL pak může podle dohody snížit ceny v celé kategorii.

Zdravotní pojišťovny budou také moci požádat SÚKL o vypsání cenové soutěže. Půjde o elektronickou aukci, která bude platná v případě, že se v ní podaří cenu kategorie snížit aspoň o deset procent a přihlásí se do ní aspoň tři dodavatelé. V případě individuálně připravovaných zdravotnických prostředků, jako jsou například protézy končetin, zaplatí pojišťovny 75 až 99 procent ceny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky