Pozdě odevzdané daňové přiznání? Podívejte se, co vám hrozí

Termín pro podání daňového přiznání i případný doplatek daně z příjmů je již za námi. Těm, kteří na tuto povinnost zapomněli nebo ji nestihli splnit, nyní hrozí pokuty z prodlení. Sankce přitom mohou být poměrně vysoké a s nápravou se proto nevyplatí příliš otálet.

Ilustrační fotografie
reklama

Termínem pro podání daňového přiznání a doplacení daně z příjmů byl v letošním roce 3. duben. Ti poplatníci, kteří využívají služeb daňového poradce, mají čas na jeho podání až do 2. července. V takovém případě však bylo nutné doručit správci daně plnou moc nejpozději právě do 3. dubna.

Pozdě odevzdané daňové přiznání

I v případě, že poplatníci nestihli daňové přiznání odevzdat v řádném termínu, nemuseli si hned zoufat. K dobru totiž měli ještě pět pracovní dnů. Dnes již ale musejí všichni počítat, že si za pozdní odevzdání připlatí.

„V případě zpoždění delšího než pět pracovních dnů již vzniká povinnost uhradit pokutu z prodlení. Její výši finanční úřad vyměří v poměru ke stanovené dani, a to 0,05 procenta za každý den prodlení. Minimální výše pokuty je 500 korun. Horní hranici pokuty představuje 5 procent stanovené daně, ale ne více než 300 tisíc korun,“ říká Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Kdo přitom daňové přiznání ještě pořád neodevzdal, neměl by s nápravou otálet. V takovém případě jej totiž finanční úřad sám vyzve, aby přiznání podal. A pokud tak neučiní, musí již počítat s tím, že mu úřad uloží pokutu ve výši 5 % vyměřené daně, nejvýše opět 300 tisíc korun.

Opožděná platba daně

S termínem odevzdání daňového přiznání se pojí i nepopulární platba doplatku daně z příjmů. I v tomto případě byl letošní termínem 3. duben, potažmo pět dalších pracovních dnů. „Kdo nezaplatil daň ani do pěti pracovní dnů po řádném termínu, musí počítat s tím, že mu začal nabíhat úrok z prodlení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou plus 14 procent. Aktuálně se tedy jedná o 14,5 procenta,“ konstatuje Zbyněk Kočiš z finanční skupiny Ramfin s tím, že úrok úřad nepředepíše, pokud je menší než 200 korun.

S penále je potřeba počítat také tehdy, kdy si poplatník v daňovém přiznání vypočítal nižší doplatek na dani z příjmu, než měl skutečně doplatit. Pokud finanční úřad takovou chybu zjistí, daň mu takzvaně doměří. Když pak není doplatek v řádném termínu uhrazen, vyměří mu úřad penále ve výši 20 % rozdílu mezi přiznanou a skutečnou daní.

Témata: daně | CZK | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky