Lidl chce zbourat ekonomický trh? Chystá převratnou změnu, za kterou Češi zaplatí

Od 1. března 2018 činí nástupní mzda zaměstnanců a zaměstnankyň Lidlu na pozici prodavač(ka)/pokladní při čtyřicetihodinovém úvazku 28 tisíc korun. Po dvou letech práce přesáhne jejich mzda 30 tisíc korun. Lidl se tak zařadil mezi nejlépe placené zaměstnavatele v tomto sektoru, na které musí zareagovat i jiné obchody. Možná na to ale nakonec doplatí sami zákazníci.

Lidl
reklama

Nová nástupní mzda 28 tisíc korun při úvazku čtyřicet hodin týdně platí pro celou Českou republiku, pouze v Praze a okolí zůstává kvůli specifickým podmínkám na pracovním trhu o něco vyšší, a to 29 143 korun. Po dvou letech jejich mzda stoupne v celé ČR na 30 286 Kč, resp. v Praze  a okolí na 31 429 Kč. To znamená navýšení mezd o 20 %. Adekvátně se zvyšují i mzdy stávajících zaměstnanců na této pozici.

„Již loni jsme výrazným  navýšením mezd vyjádřili dík našim zaměstnancům za skvělou práci a za náš úspěch, na kterém mají právě oni obrovský podíl. Chceme být nejatraktivnějším zaměstnavatelem v oboru, to znamená volbou číslo jedna pro ty nejlepší. Výborné ocenění velmi náročné práce přitom považujeme za základ, proto jsme se rozhodli pro další krok,“ říká ke zvýšení mezd generální ředitel společnosti Lidl Česká republika, Pavel Stratil.

Lidl přitom plánuje další pracovní místa. „Za uplynulé tři roky jsme přivítali dva a půl tisíce nových kolegů a kolegyň. Již dnes zaměstnáváme více než deset tisíc zaměstnanců a v následujících třech letech počítáme s tím, že nabídneme práci dalším přibližně dvěma tisícům lidí,“ komentuje Pavel Stratil další rozvoj společnosti. 

Lidl se zároveň soustředí na vyváženost pracovního a soukromého života. Již loni začal v prodejnách nabízet kratší pracovní úvazky 30 nebo 35 hodin týdně. Ty již nyní využívá většina zaměstnanců prodejen. Nyní jde ještě dál a nově nabízí i úvazky 25 hodin týdně a dává tak šanci například i matkám s malými dětmi.  „Kratší úvazky se setkaly s velkým ohlasem. Nástupní mzda při nejčastěji využívaném úvazku 35 hodin týdně činí přitom v celé ČR nově 24 500 korun, při třicetihodinovém úvazku pak 21 000 korun“, komentuje rozhodnutí pro zkrácené úvazky Pavel Stratil. 

Kromě prodejen zvyšuje Lidl podobným způsobem i mzdy ve svých logistických centrech. Ta provozuje v Brandýse nad Labem, Cerhovicích, Měříně a Olomouci. Nástupní mzda na základní pozici kompletáře činí při plném úvazku v celé ČR nově 36 000 korun, což je také nárůst o 20 %.

Lidl se netají svými ambicemi a chce, aby se pro potenciální zaměstnance stal číslem jedna. Je jasné, že na jeho zvýšení mezd budou muset reagovat i jiné řetězce, pokud nechtějí přijít o své zaměstnance, některé na to ale zkrátka nemají.

Chybějící finance pak bude potřeba někde vzít, a jako první možnost se nabízí zvýšení cen jednotlivého zboží. Zákazníci si tak zkrátka budou muset připlatit. S podobným problémem se mohou potýkat zejména malé prodejny na vesnicích, které mají i jinou variantu, a sice zavřít. Tak či tak doplatí na vyšší mzdy zaměstnanců Lidlu zřejmě zákazníci jiných prodejen.

Témata: obchody | Lidl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky