Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti zjednodušují daně pro zaměstnance, spustili daňovou kalkulačku

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Česká pirátská strana prosazuje daně, které každý pochopí. Nástrojem k tomu má být „superrovná daň“.

Jak by na vás dopadla, nyní můžete zjistit sami na stránce www.pirati.cz/kalkulacka.

Drtivá většina zaměstnanců by si polepšila. „Je superrovná, protože má stejnou sazbu pro všechny příjmové skupiny, zatímco dnes vysokopříjmové skupiny daní méně. Současná „rovná“ daň a změť sazeb odvodů okolo má jediný cíl, a to skrýt před lidmi skutečné zdanění, které ve skutečnosti není rovné ani spravedlivé. Díky superrovné dani bude každý jasně vidět, kolik platí,“ vysvětluje místopředseda strany a pražský lídr Jakub Michálek.

Michálek poukazuje na to, že strana je teprve třetí stranou po ČSSD a ODS, která ukázala konkrétní návrhy. „Náš návrh na rozdíl od nich představuje skutečné zjednodušení, ne jen kosmetické úpravy stávajícího nevyhovujícího systému“.

Pirátský návrh počítá se sloučením všech dílčích sazeb daní a odvodů do jedné. Zdanění práce by se tak snížilo o 1,6 procentního bodu ze 48,6 % na 47 %. Právě 47 % má být výše nové jediné sazby daně – rovné daně pro všechny zaměstnance. Dle možností ekonomiky chtějí Piráti snižovat zdanění práce o 1 procentní bod ročně, aby se Česká republika dostala na přijatelné hodnoty zdanění. České zdanění práce patří dnes totiž mezi nejvyšší mezi zeměmi OECD.

Superrovná daň usnadní život i zaměstnavatelům. „Budou odvádět jednu daň na jeden účet a komunikovat s jedním úřadem. Naše kalkulačka ukazuje, že navrhujeme snadné a proveditelné řešení,“ uzavírá Michálek.

Témata:  Česká pirátská strana daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy