Poslanecká sněmovna definitivně schválila novelu zákona o dani z příjmu pro rok 2017

Poslanecká sněmovna na začátku dubna finálně schválila již jednou odhlasovaný daňový balíček (sněmovní tisk 873), který Senát vrátil s pozměňovacími návrhy. Poslanci ale návrhy odmítli a schválili zákon v původním znění.

Ilustrační fotografie
reklama

Schválený balíček mimo jiné zahrnuje navýšení daňového zvýhodnění na druhé a další vyživované dítě zpětně za rok 2017, snižuje limity pro výdajové paušály živnostníků, rozšiřuje možnost placení paušální daně na podnikatele se zaměstnanci či zavádí nový institut nespolehlivé osoby a koncepční změny u DPH pro osoby, které společně podnikají na základě smlouvy o společnosti. 

Schválená změna zákona zvyšuje slevu na dani na druhé dítě o 2 400 korun na 19 404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3 600 korun na 24 204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 Kč ročně. Vyšší slevy na děti bude možné uplatnit zpětně od počátku roku 2017.

 

Pro podnikající fyzické osoby přinesla novela další snížení výdajových paušálů. Při snaze minimalizovat základ daně se bez účetnictví či daňové evidence obejdou už jen podnikající osoby, jejichž příjmy nepřekročí 1 milion korun. Jen k této částce totiž bude možno uplatnit odpovídající výdaje ve výši 30 %, 40 %, 60 % nebo 80 % bez omezení. Přesněji řečeno maximální výše paušálně uplatnitelných výdajů se novelou snižuje na 300 000, 400 000, 600 000 nebo 800 000 Kč (dle druhu příjmu) k příjmům dosahujícím 1 milion Kč a výše. Podnikatelům majícím reálné výdaje vyšší se paušální výdaje na této úrovni nevyplatí.

„Ve prospěch osob uplatňujících výdaje paušálem přichází i pozitivní změna. Živnostníci, kteří tyto paušály využívají, mohou opět uplatňovat daňové slevy na manželku a vyživované děti,“ říká Jana Skálová, partnerka TPA, a dodává „ Z důvodu posunu účinnosti zákona si budou moci podnikatelé za zdaňovací období roku 2017 vybrat pro sebe výhodnější režim zdanění, za prvé mohou uplatnit výdaje k částce do 1 milionu korun a uplatnit výše uvedené slevy nebo pokud dosáhnou vyšších příjmů, budou moci naposledy uplatnit výdaje k částce 2 miliony korun, ovšem bez možnosti uplatnění slevy na manželku a vyživované děti.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky