Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňové změny dle ČSSD. Ekonom naznačil, co nás může čekat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

ROZHOVOR - ČSSD představila své plány týkající se změny daňového systému. Kromě bankovní daně mluví o progresivním zdanění firem i fyzických osob. Jak ale poukazuje ekonom Ing. Štěpán Křeček, MBA z Vysoké školy ekonomické, Česká republika má už teď druhý nejsložitější daňový systém v rámci Evropské unie.

ČSSD oznámila, že by ráda zavedla čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Podle premiéra Sobotky je „daňová progrese nástrojem solidarity mezi bohatšími a chudšími a mezi velkými a malými“. Co na tento nápad říkáte?

Progresivní zdanění je v evropském kontextu relativně běžné. Dokonce i český daňový systém je progresivní, což je způsobeno odpočitatelnými položkami a solidární přirážkou k dani. Další prohlubování progrese by zvýšilo rovnostářství v České republice. Mohlo by též vyvolat určitou demotivaci u kvalifikovaných pracovníků.

Problém progresivního zdanění tkví v jeho složitosti. Již dnes má Česká republika druhý nejsložitější daňový systém v rámci Evropské unie. Zavádění různých pásem a sazeb ještě více znepřehlední celý daňový systém.

Pro koho by bylo takové zdanění nejvýhodnější a komu by naopak ublížilo?

Dle návrhu ČSSD by progresivní zdanění zvýhodnilo pracující lidi s příjmem do 50 000 Kč. Lidé s vyšším příjmem by začali na daních odvádět více.

Zatímco lidé s nižšími příjmy by si polepšili přibližně o 1 000 Kč měsíčně, lidé s vyššími příjmy by přišli o výrazně vyšší částky. Například u průměrného lékaře to dělá ztrátu cca 5 000 Kč měsíčně. 

Například ODS, která s progresivním zdaněním nesouhlasí, oponuje, že český daňový systém naopak potřebuje hlavně zjednodušení a stabilitu. Souhlasíte s tímto argumentem?

S tímto argumentem nelze nesouhlasit. Asi jen daňový poradci si přejí, aby daňový systém byl složitý a nestabilní. V zájmu všech ostatních je, aby se v systému vyznali a nemuseli každý rok studovat, co se zas změnilo.

Ve kterých zemích progresivní systém funguje? A dá se říci, jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody?

Zjednodušeně lze říci, že v bohatých státech je progresivní zdanění běžné. Daňové systémy těchto států se zaměřují na redistribuční a stabilizační funkce. Naopak v zemích, které se snaží vyspělé ekonomiky dohánět, se běžně využívá tzv. rovná daň. Zde jsou důležité především stimulační a fiskální funkce daní.

Progresivní zdanění je výhodné v tom, že zvyšuje rovnost ve společnosti. Na druhou stranu zase snižuje motivaci lidí k dodatečné práci. Pro nastavení optimálního daňového systému je tedy důležité si uvědomit, čeho chceme dosáhnout. Jestli nám jde spíše o odstraňování sociálních problémů nebo o dosažení rychlého hospodářského růstu. 

Z jaké evropské země bychom si ohledně daňové politiky měli vzít příklad? 

Různé studie se shodují, že daňové systémy dobře fungují v Irsku, Dánsku, Norsku, Švýcarsku, Finsku či Velké Británii. Mimo Evropu jsou chváleny země jako Kanada, Nový Zéland či Korea. V těchto zemích se můžeme inspirovat. Pro aplikaci v České republice však musíme zohlednit místní specifika a výkon ekonomiky.

Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem, záleželo by na výši zisku. Není to tak trochu „trest“ za to, že jsou firmy úspěšné?

V zásadě to tak je. Princip je podobný jako u progresivního zdanění příjmů fyzických osob, ale dopady jsou horší. Zatímco progresivní zdanění u občanů přerozděluje bohatství v rámci společnosti, progresivní zdanění u firem má dopady na celou zemi v porovnání se zahraničím. Jestliže velké korporace budou zdaňovány vyšší sazbou, bude pro ně méně výhodné investovat do České republiky. To může vést k výpadku investic a tedy i ke snížení růstu celé ekonomiky.

V kontextu investičních pobídek pro velké firmy pak toto opatření nedává smysl. Proč bychom na jedné straně měli firmám dávat daňové prázdniny a na druhé straně jim zvyšovat daně? Aby výhody měli jen vyvolení a politici o tom všem mohli rozhodovat.

Současně ČSSD navrhla bankovní daň. Co soudíte o ní? 

Bankovní daní se ČSSD snaží získat dodatečné příjmy do státního rozpočtu a to ze sektoru, který není mezi lidmi moc oblíbený. Řekl bych, že politicky je to trefa do černého. Jako ekonom jsem však k podobným opatřením skeptický. Zvýšené náklady bank by totiž nehradili jen banky, ale také jejich klienti. To je dáno nízkou flexibilitou Čechů, kteří raději snesou o pár korun vyšší bankovní poplatky, než aby změnili svou banku, číslo účtu, heslo k platební kartě a internetovému bankovnictví a to vše ještě doprovodili změnou trvalých příkazů a nutností najít si nové pobočky a bankomaty ve svém okolí.

Témata:  ČSSD daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy