Hospodářská komora: Vyplňováním kontrolního hlášení strávili podnikatelé celkem 2,5 milionů hodin

Řádově už téměř 2,5 milionů hodin se podnikatelé věnovali samotnému vyplňování letos zavedeného kontrolního hlášení. Vyplývá to z odhadů Hospodářské komory na základě průzkumu, kterou v květnu realizovala na vzorku 831 měsíčních a čtvrtletních plátců DPH. Jako kompenzaci většina podnikatelů požaduje snížení administrativní zátěže.

Ilustrační fotografie
reklama

„Zavedení kontrolního hlášení zvýšilo podnikatelům administrativní zátěž a vyvolalo nemalé finanční náklady spojené s implementací do jejich informačních systémů,“ upozorňuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.  

Z odpovědí členů HK ČR vyplynulo, že pětině plátců zabralo vyplňování sice méně než jednu hodinu, více než polovina plátců DPH však musela do vlastního vyplňování kontrolního hlášení investovat více hodin a méně než 1 den, pětině to trvalo 1 až 3 dny.

Po přepočtu všem čtvrtletním plátcům vyplnění kontrolního hlášení zabralo celkem až 1,2 milionů hodin, měsíčním plátcům DPH téměř 1,3 milionů hodin.

Co se týká nákladů na zavedení agendy kontrolních hlášeních, mikro, malé a středné podniky za ni zaplatily obvykle do 10 tis. Kč. U velkých podniků byly náklady vyšší, třetina z nich za tuto agendu zaplatila řádově desítky tisíc Kč, další třetina pak dokonce více než 100 tisíc Kč. 

Odevzdávání kontrolního hlášení se neobešlo bez potíží. Podnikatelé nejčastěji naráželi na problémy s evidenčními čísly dokladů (46 % všech respondentů). Celých 97 % respondentů přesto stihlo podat kontrolní hlášení včas.

Podnikatelé se také vyjádřili i k otázce, co by jim měl stát nabídnout jako kompenzaci k zavedené povinnosti podávat kontrolní hlášení. Dvě třetiny všech podnikatelů by uvítaly hlavně snížení administrativní zátěže dopadající na podnikatele v nedaňových oblastech. Pro třetinu respondentů by adekvátní reakcí státu bylo plošné snížení daní nebo pojistných odvodů.

Hospodářská komora ČR závěry ankety nyní předloží vládě a podnikatelům bude kompenzace vyjednávat.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky