Zbývá deset dní do daňového přiznání. Na co nezapomenout?

Lhůta k podání daňového přiznání se nezadržitelně blíží a velká část podnikatelů má své formuláře již vyplněné a odevzdané. Pokud patříte mezi ty, kteří si tuto povinnost nechávají na poslední chvíli, připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších novinek a termínů k jeho podání a doplacení daně.

Ilustrační fotografie
reklama

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2015 musejí podat všichni, kteří měli za loňský rok příjmy ve výši alespoň 15 tisíc korun. Poslední termín pro podání a úhradu daně je pátek 1. 4. 2016. „Pokud využíváte služeb daňového poradce a chcete využít možnosti odkladu daňového přiznání, pak se lhůta prodlužuje o tři měsíce. Finanční úřad ale musí být o této skutečnosti spraven nejpozději do 1. dubna 2016,“ vysvětluje Jana Janoušková, daňová specialistka společnosti KODAP.

Pozdě podané přiznání je bez pokuty, pokud je podáno nejdéle v pátek 8. 4. 2016. Poté už je poplatníkovi vyměřena sankce 0,05 procenta stanovené daně za každý další den prodlení, nejvýše však pět procent vyměřené daně a ne více než 300 tisíc korun. 

Pozdě uhrazená daň není sankcionována, pokud je uhrazena nejdéle ve čtvrtek 7. 4. 2016 (musí být připsáno na účet správce daně). Pokud do tohoto termínu nezvládnete zaplatit daň podle přiznání, bude vám účtován úrok z prodlení ve výši 14,05 procenta.

Máte datovou schránku? Letos již jen elektronicky

Ten, kdo měl vloni povinnost podat daňové přiznání elektronicky, mohl využít možnosti podání bez podpisu a podepsat tzv. e-tiskopis. To již letos není možné. „Kdo má povinnost podat elektronicky, ten musí s elektronickým podpisem nebo přes datovou schránku nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do datové schránky,“ dodává Jana Janoušková ze společnosti KODAP. Pokud majitel datové schránky neučiní podání výhradně elektronicky,  je mu automaticky vyměřena pokuta ve výši 2000 korun.

Daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě

V roce 2015 došlo ke zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. Je tedy důležité, aby poplatník, kterého se sleva týká, měl u svého zaměstnavatele podepsané nové „Prohlášení poplatníka k dani“. Nadále platí, že slevu na děti může uplatnit pouze jeden z rodičů, a to v případě, že jeho příjem ze závislé činnosti či podnikání nebo pronájmu byl loni alespoň 55200 korun a zároveň u podnikatelské činnosti nevyužil možnost odečítání nákladů paušálem.

Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení

Kromě daňového přiznání mají všichni, kdo minulý rok podnikali, také povinnost odevzdat přehledy o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. „Přehledy je nutné odevzdat nejpozději do 2. května a případný doplatek na zdravotním anebo sociálním pojištění zaplatit nejpozději do 10. května 2016. V případě, že na základě podaných přehledů vznikne podnikateli přeplatek, správa sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovna mají povinnost přeplatek vrátit do měsíce od podání přehledu,“ upozorňuje Jan Mašek, daňový poradce společnosti KODAP. Pokud nedodáte přehledy v zákonném termínu, můžete dostat pokutu ve výši až 50 tisíc korun od zdravotní pojišťovny a až 20 tisíc od správy sociálního zabezpečení.

Přeplatky pouze na registrovaný účet

Další novinkou je, že finanční správa vrací registrovaným daňovým subjektům přeplatky pouze na účet u správce daně evidovaný, tj. nahlášený správci daně v Přihlášce k registraci či v Oznámení o změně registračních údajů. Toto se ale netýká „neregistrovaných“, tedy těch, kteří nemají povinnost se registrovat u finančního úřadu, např. fyzických osob, které nemají příjem ze samostatné činnosti (podnikání). Těm bude přeplatek vrácen i na neregistrovaný účet uvedený v žádosti, tedy podle jejich dispozic. Těm co podnikají, bude vráceno na účet, který je nahlášený. Správce daně tedy podnikatelům nebude vracet přeplatek složenkou či na pro správce daně neznámý účet. 

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky