Počet nespolehlivých plátců DPH se rapidně zvýšil

Počet nespolehlivých plátců DPH se ke konci loňského roku vyšplhal na 3 554. V roce 2015 se jejich počet zvýšil o 3 401, a jen v průběhu prosince jich přibylo 457. V registru nespolehlivých plátců DPH jsou nejčastěji malé firmy z Prahy, které podnikají v oblasti obchodu. Podrobné statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie
reklama

V registru nespolehlivých plátců DPH bylo ke konci loňského roku podle databází Bisnode celkem  3 554 podnikatelských subjektů. „Za rok 2015 jich přibylo 3 401, což meziročně představuje zcela zásadní růst a obrat ve funkci registru, který po dvou letech od svého spuštění začal plnit svoji funkci,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. V průběhu prosince se počet nespolehlivých plátců DPH zvýšil o 457. „Ačkoliv se jedná o nejnižší meziměsíční přírůstek za poslední kvartál, v nejbližším období neočekáváme změnu trendu v prudkém nárůstu nespolehlivých plátců DPH. Mírné zpomalení v prosinci je spíše odrazem pracovního volna o vánočních svátcích,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Téměř 30 % nespolehlivých plátců DPH se zabývá obchodem (nejčastěji zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení), shodně s deseti procenty následují subjekty, které podnikají v oblasti nemovitostí nebo vědeckých a technických činností.

Firmy bez tržeb nebo s tržbami do 10 milionů korun tvoří 78 % nespolehlivých plátců DPH

V Česku je k platbě DPH přihlášeno zhruba 205 000 firem a více než 264 000 živnostníků (podnikatelů). Podle podrobné analýzy Bisnode polovinu nespolehlivých plátců DPH tvoří malé společnosti s tržbami do 10 milionů korun. S 28 % následují subjekty, které tyto statistiky dle ČSÚ neuvádí a společnosti s tržbami mezi 10 a 60 miliony korun tvoří 15 % nespolehlivých plátců DPH.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (36,5 %) a Jihomoravském kraji (20,7 %), s výraznějším odstupem následuje Královehradecký a Ústecký kraj. Nejméně nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo v Karlovarském kraji.

 

Témata: dph | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky