Platy v letošním roce porostou. Kdo si nejvíce polepší?

Učitelé, řidiči, technici, kuchaři, hasiči i státní úředníci. Všem těmto i dalším profesím v novém roce vzrostou platy. Vyšší odměny dostanou zaměstnanci soukromých firem i státu. Průměrně si Češi přilepší o 5 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle České národní banky vrostla loni ekonomika o 4,7 procenta a chybí také kvalifikovaní pracovníci. Růst platů má za ekonomickým vývojem vždy určité zpoždění, zaměstnavatelé ale zareagují s o to výraznějším přilepšením. O situaci informovaly Lidové noviny.

Platy by letos měly vzrůst o 4 až 5 procent, lidé s průměrným platem 26 tisíc hrubého tak dostanou asi o tisícovku víc. Záleží ale na profesi, regionu i velikosti firmy. Může se tedy stát, že někde zaměstnanci navýšení ani nepoznají.

Nejvíce si polepší nově nabíraní zaměstnanci, nástupní mzda se zvýší o 5 až 15 procent. Firmy totiž potřebují nalákat kvalifikované pracovníky, kterých je v některých oborech nedostatek. Stoupají navíc i platové nároky uchazečů o práci, loni vzrostly asi o 6 procent.

"Zajímavé je i to, že firmy začínají v inzerátech častěji zveřejňovat výši platu na poptávané pozice. Informace o mzdě přiměje odepsat na inzerát o 52 procent více uchazečů," uvedla pro deník Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Jednou z firem, která už navýšení platů vyhlásila, jsou Třinecké železárny. Vedení na konci roku oznámilo platový růst o 4 procenta. Pokud se bude železárnám dařit, dočkají se zaměstnanci dalšího dvouprocentního navýšení. Sedmi tisícům pracovníků tak vzroste průměrná mzdu o 1050 korun měsíčně na 29 tisíc.

Platy se navýší i lidem ve státní správě, vláda na to v rozpočtu vyčlenila miliardy korun. Chce letos přijmout přes 13 tisíc úředníků, nejvíce do finanční správy.

Ekonomové však nadšení mírní, růst mezd podle nich nebude trvat dlouho. "Ve druhé polovině roku lze čekat jisté zpomalení ekonomiky a to se zpožděním budou kopírovat i platy, které pak tolik neporostou. Respektive snaha firem nabírat lidi nebude tak velká," řekl deníku ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Témata: platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky