Kontrolní hlášení DPH: Půl milionu lidí je prý v ohrožení, varuje pravice

Vláda na svém pondělním zasedání projedná novelu zákona o DPH, kterou předložili poslanci Občanské demokratické strany a která má za cíl odložit zavedení kontrolního hlášení o jeden rok, tj. na 1. 1. 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Na nepřiměřený zásah do podnikání a rizika spojená s únikem informací upozorňovala ODS již při samotném schvalování zákona. Nyní se podle strany ukazuje, že Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství selhalo při přípravě souvisejících pokynů a v informační kampani směrem k podnikatelům. Těch je prý aktuálně v ohrožení až půl milionu.

„Kontrolní hlášení je zbytečné obtěžování poctivých podnikatelů. Stát bude získávat informace, které nepotřebuje. Bude znát každou fakturu, tedy i cenovou politiku firem platících DPH. Fakticky tak končí obchodní tajemství. Ministerstvo financí navíc dobře nekomunikuje s veřejností, velká část plátců DPH o nové povinnosti ani neví nebo na ni není připravena. Vláda naše argumenty ale neposlouchala a zákon prosadila. Jedinou možností, jak se nyní vyhnout negativním následkům kontrolního hlášení, je odložení jeho účinnosti. Proto jsme podali návrh zákona, který účinnost posouvá. Zároveň svoláme mimořádnou schůzi Sněmovny, na které bude náš návrh projednán," říká předseda ODS Petr Fiala.

„Necelý měsíc před účinností zákona nepřipravila finanční správa finální pravidla, podle kterých mají podnikatelé údaje poskytovat. Nebudou tak schopni včas připravit účetní programy a kontrolní hlášení státu zasílat. Podle průzkumu Hospodářské komory je na tuto novou povinnost připravena necelá třetina všech firem, což je měsíc před účinností extrémně nízké číslo. I z těchto důvodů vyzýváme vládu, aby náš návrh podpořila a nepřipravené opatření odložila nejméně o rok, nejlépe navždy," doplnil Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Témata: dph | ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky