Daňové zvýhodnění na děti: O kolik si rodiny finančně polepší?

Vládní návrh počítá s dalším zvýšením daňového zvýhodnění na děti. Bude-li návrh schválen, rodiče se dvěma a více dětmi si v příštím roce zase o něco finančně polepší. Zaměstnanci by měli mít vyšší již lednovou výplatu, kterou obdrží na svůj účet v únoru. Se zvýšením daňového zvýhodnění nečeká zaměstnance žádná administrativa navíc.

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2015 činí daňové zvýhodnění na první dítě 1 117 Kč měsíčně, na druhé 1 317 Kč a na třetí a další 1 417 Kč. Vládní návrh počítá s daňovým zvýhodněním pro příští rok na první dítě ve stejné výši, na druhé by však měl být o stokorunu vyšší (1 417 Kč) a na třetí a další dítě by stoupnul o tři sta korun (1 717 Kč). Rodina se třemi dětmi by si tedy měsíčně polepšila o 400 Kč. Daňové zvýhodnění na děti snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a může jej uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Je-li daňové zvýhodnění vyšší než daň z příjmu, vzniká dokonce nárok na daňový bonus, kdy se nezaplatí žádná daň z příjmu fyzických osob a naopak se peníze od státu dostávají.

„Daňové zvýhodnění je velmi efektivní státní finanční podporou rodin s dětmi. Zaměstnanec se dvěma dětmi tak bude mít každý měsíc čistou mzdu vyšší o 2 534 Kč než jeho bezdětný kolega se stejnou hrubou mzdou. Daňové zvýhodnění může uplatnit pouze výdělečně činný rodič, proto plní i důležitou motivační funkci. Veškerá agenda spojená s uplatňováním daňového zvýhodnění neklade žádné zvýšené nároky na rodiče, zaměstnavatele ani stát,“ hodnotí situaci Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky