Další změna DPH? Sobotka prozradil víc, nebudete mít radost

Od ledna vznikne třetí sazba daně z přidané hodnoty ve výši 10 procent, do které se přesune kojenecká výživa, léky a knihy. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky se s dalšími změnami DPH v nejbližších letech nepočítá, možná ale dojde na snížení daně u potravin.

reklama

"DPH jsme snížili v oblastech, kde lze čekat nejvýraznější sociální dopady a v oblastech, které jsou důležité pro rozvoj vzdělanosti (tj. snížení DPH na knihy). S dalšími změnami DPH v návrzích rozpočtů na další roky nepočítáme, je to dáno jednak koaličními dohodami, jednak tím, že pro ekonomické subjekty jsou často neustálé překotné změny horší," řekl Sobotka pro MF Dnes.

DOdal, že daňový systém by měl být co nejstabilnější, a tedy najějakou dobu beze změn. I přesto další možné snížení nevyloučil. "Další snížení DPH například u potravin je možné, pokud se vládě podaří prosadit opatření proti daňovým únikům," uvedl premiér.

Navýšení DPH předchozími vládami kritizuje akční plán, který má reagovat na aktuální hospodářské potřeby země. Ten také počítá se zvýšením počtu zaměstnanců úřadů práce o 1 200 lidí, aby úřady práce opět začaly sloužit k umísťování uchazečů o práci na pracovní trh.

Počet zaměstnanců úřadů práce by měl být podle Sobotky dále navyšován, a to až o dalších 600 lidí, v čemž je s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou zajedno. Ministerstvo navíc provádí hodnocení dopadu již provedeného zvýšení počtu zaměstnanců úřadů práce na jejich fungování, aby bylo další zvyšování podloženo aktuálními daty.

"Ministryně práce tedy brzy předloží na vládě materiál s těmito přesnými daty a s návrhem dalšího navyšování počtu zaměstnanců na úřadech práce, kteří mají pomoci posílit práci v terénu," dodal Sobotka.

Témata: dph | Sobotka, Bohuslav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky