Česko čeká nová daň. Co od roku 2015 výrazně podraží?

Máte sen žít v rodinném domku? Pokud už nemáte vlastní pozemek, bude ten sen zase o pěkných pár stovek tisíc korun dál. Stát totiž nově uvalí patnáctiprocentní daň na stavební pozemky, informují dnešní Lidové noviny (LN).

Ilustrační fotografie
reklama

Dosud se daň neplatila u pozemků, které sice byly podle územních plánů určeny pro výstavbu, ale dosud se na nich nekoplo. Lidé proto kupovali levněji parcely, kde byly třeba inženýrské sítě dovedeny na jejich hranici. To je však v rozporu se směrnicí Evropské komise.

"Nově kvalifikují stavební parcelu i úpravy nejen na konkrétním pozemku, ale i v jeho okolí," vysvětlil Lidovým novinám mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka novinku v zákoně o DPH.

Změna se bude týkat tisíců stavebních pozemků. Například u parcely v pražských Strašnicích se cena po zavedení DPH zvedne o půldruhého milionu korun na 11,8 milionu. "Tento krok na určitou dobu zcela zastaví výstavbu nových rodinných domů, protože takový skokový nárůst nikdo nebude ochoten akceptovat," varoval v LN Evžen Korec, šéf developerské společnosti Ekospol.

Témata: daně | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky