Růst minimální mzdy o 700 korun? Toto navrhuje ČSSD

Sociální demokracie dnes během jednání navrhla, aby se v příštím roce posílilo financování sociálních služeb o 750 milionů korun. Současně ČSSD požádala, aby vláda zvýšila od prvního ledna minimální mzdu o vyšší částku, než bylo původně plánovaných 500 korun. Hnutí ANO oba tyto programové návrhy sociální demokracie v rámci jednání akceptovalo.

Ilustrační fotografie
reklama

Nad rámec koaliční smlouvy a dosavadních jednání o státním rozpočtu sociální demokracie navrhla, aby se v příštím roce posílilo financování sociálních služeb o 750 milionů korun s tím, že tyto prostředky by byly použity na platy pracovníků sociálních služeb.

Odměňování více jak 40 000 lidí, kteří těžce pracují v sociálních službách a starají se o seniory, nemocné či trvale zdravotně postižené občany je totiž dlouhodobě na nespravedlivě nízké úrovni a minulé vlády situaci ještě zhoršily.

Navýšení dotace na sociální služby z doposud plánovaných 7,2 miliardy korun na téměř 8 miliard korun by umožnilo zvýšit platy o výrazně více než 3,5 %, která se plánují ve zbylé části veřejného sektoru a napravit tak alespoň z části už v roce 2015 ostudně nízké odměňování v této oblasti.

Současně ČSSD požádala o to, aby vláda zvýšila od prvního ledna minimální mzdu o vyšší částku, než bylo původně plánovaných 500 korun. Vzhledem k tomu, že se po roce 2007 u nás minimální mzda téměř nezvyšovala a patří k nejnižším v celém regionu, navrhla ČSSD její zvýšení od 1. ledna 2015 o 700 korun.

Hnutí ANO oba tyto programové návrhy sociální demokracie v rámci jednání akceptovalo. Současně bylo potvrzeno, že státní rozpočet na rok 2015 umožní realizovat rovněž navýšení platů hasičů, policistů a učitelů.

Témata: CZK | minimální mzda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky