Kolem daňových rájů přituhuje. Zájem firem ale neopadá

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, ke konci roku 2013 přesáhl 13 000 a meziročně se zvýšil o 2,9 % (371). Ani přes tlak EU a USA na daňové ráje nebo změnu legislativy na oblíbených Seychelách, zájem tuzemských podnikatelů neopadá. Loni ho navíc podpořil zákaz anonymních akcií a výsledky předčasných voleb. Detailní statistiky za loňský rok zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

660
reklama

„Loňský rok se nesl v duchu pokračujícího tlaku Evropské unie a USA na off-shore destinace, jejichž důsledkem byla například změna legislativy na Seychelách, které podnikatelé vyhledávali zejména kvůli zajištění anonymity. Ačkoliv je zřejmé, že kolem daňových rájů „přituhuje", v roce 2014 neočekáváme dramatický pokles zájmu," hodnotí aktuální statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že podnikatelé budou využívat jiné, a zřejmě komplikovanější možnosti pro zajištění anonymity, ochrany majetku nebo snížení daní.

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj ke konci loňského roku kontrolovali 3,3 % českých firem a do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali 399,8 miliard korun, což představuje 16 % celkového základního kapitálu českých firem. 58 % společností s vlastníkem z daňového ráje podniká v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

Největší absolutní přírůstek v roce 2013 zaznamenaly Seychely (205 nových) a Kypr (114), z relativního pohledu byl největší zájem o Marshallovy ostrovy (+121 %), Seychely (+40 %), Belize (+23 %) a Maltu (+22 %). Počet firem s vlastníky z Nizozemí (-75 firem), Lucemburka (-29) i Lichtenštejnska (-24) nadále klesá.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky