Čeká nás vyšší DPH na vše, nejvíce podraží dětské pleny!

DPH zůstane nejspíš i v příštím roce ve dvou sazbách, které proti letošku stoupnou o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. Po poradě ekonomických ministrů (PEM) to v pátek uvedl premiér Petr Nečas (ODS), nejpravděpodobnější scénář růstu penzí v následujících letech ale prozradit odmítl.

reklama

"Krystalizuje nejpravděpodobnější varianta – zachování dvou sazeb DPH a zvýšení každé z nich o jeden procentní bod," prohlásil Nečas. Vláda přitom zvažovala, že by se daň z přidané hodnoty mohla sjednotit na úrovni 19 nebo 20 procent. Podle zatím platné legislativy má být přitom od 1. ledna 2013 jednotná DPH ve výši 17,5 procenta.

Varianta zvýšení každé sazby o jeden procentní bod, tedy ze stávajících 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent, je podle premiéra nejvýhodnější v tom, že představuje nejmenší inflační impulz.

Předběžná dohoda PEM podle Nečase hovoří o tom, že nedojde ani ke změně položek, které jsou do snížené sazby DPH zařazené. Výjimkou mají být jenom dětské pleny a zdravotní pomůcky, jejichž přeřazení do základní sazby po Česku požaduje Brusel a hrozí kvůli tomu sankcemi.

Témata: dph | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky