Do dneška je třeba odevzdat daňové přiznání vypracované poradcem

Dnes je poslední den pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2018, pokud poplatník využívá služeb daňového poradce nebo má povinný audit.

Ilustrační fotografie
reklama

Do pátku lidé a firmy odevzdali 2,72 milionu daňových přiznání k dani z příjmu. Z toho fyzické osoby odevzdaly 2,28 milionu přiznání a firmy zhruba 436.000. Loni finanční správa za rok 2017 vybrala 2,64 milionu daňových přiznání.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta z vyměřené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 Kč. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun. V novele daňového řádu, který je v současnosti v připomínkách, ministerstvo financí počítá se zrušením pětidenní lhůty bez sankcí.

První termín pro odevzdání daňového přiznání bez využití daňového poradce byl 1. dubna. V tomto termínu bez sankce evidovala finanční správa 2,4 milionu daňových přiznání. Z toho fyzické osoby podaly 2,06 milionu přiznání a firmy 346.632.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky