Kdy neplatí zaměstnanci ze své mzdy daň z příjmu?

Z příjmů ze závislé činnosti nemusí být placena daň z příjmu fyzických osob. Není tedy pravdou, že všichni zaměstnanci tuto daň musejí platit. Zejména pokud pracovníci pobírají mzdu či odměnu nízkou, vychází pro ně daňová povinnost nulová.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

Každý zaměstnanec má při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny nárok na uplatnění základní daňové slevy na poplatníka, má-li u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. „Prohlášení k dani je možné podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Měsíční daňová sleva na poplatníka činí 2 070 Kč,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Nulová daň z příjmu do 10 290 Kč

V praxi je možné mít prohlášení k dani podepsáno i při práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka se neplatí do hrubé mzdy nebo hrubé odměny z některé z pracovních dohod do částky 10 290 Kč nic na dani z příjmu. „Minimální mzda ve výši 13 350 Kč se vztahuje na plný pracovní úvazek, proto mohou mít někteří zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek sjednanou hrubou mzdu například jen 10 000 Kč měsíčně,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Další daňové slevy zvyšují limit neplacení daně

Při výpočtu čisté měsíční mzdy či odměny lze uplatnit i další daňové slevy. V tom případě se ovšem zvyšuje limit pro neplacení daně z příjmu fyzických osob. Dalšími daňovými slevami jsou sleva na studenta ve výši 335 Kč, sleva na držitele průkazu ZTP/P ve výši 1 345 Kč, sleva na invaliditu prvního a druhého stupně ve výši 210 Kč a na invaliditu třetího stupně v částce 420 Kč. Sleva na poplatníka se nijak neprokazuje, pro uplatnění ostatních daňových slev však již musí být mzdové účetní doručen příslušný doklad, například o studiu. „Pracující studenti neplatí daň z příjmu až do částky 11 940 Kč. Pokud by ale uplatnili ještě některou z dalších daňových slev mimo na poplatníka a studenta, příjmový limit pro neplacení daně by se ještě zvýšil,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daňové zvýhodnění na děti

Vždy jeden z rodičů může při výpočtu své čisté měsíční mzdy uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Rodiče uplatňující daňové zvýhodnění na děti neplatí na dani z příjmu nic ani při relativně vyšších příjmech. Měsíční daňové zvýhodnění na první dítě činí 1 267 Kč, na druhé dítě 1 617 Kč a na třetí a další dítě 2 017 Kč. Jedná-li se o dítě, kterému je přiznán nárok na průkaz ZTP/P, zvyšuje se částka daňového zvýhodnění na dvojnásobek.

Daňový bonus

Zaměstnanci uplatňující daňové zvýhodnění na děti nejenže nemusejí v praxi platit nic na dani z příjmu, ale navíc ještě obdrží od státu daňový bonus, a to v případě, že je jejich daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu. Zaměstnanci s nízkou hrubou mzdou nebo hrubou odměnou tak mohou mít díky daňovému bonusu čistou mzdu obdrženou na účet vyšší než sjednanou hrubou mzdu. „Zaměstnanec s hrubou mzdou 23 000 Kč uplatňující daňové zvýhodnění na dvě děti nezaplatí žádnou daň z příjmu a ještě získá daňový bonus ve výši 319 Kč,“ sděluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky