Odchody z daňových rájů letos nabraly tempo

České firmy ve velkém začaly opouštět daňové ráje. Jen za první kvartál se jejich počet snížil o 259, což je víc než za celý rok 2018, 2017 i 2016. V zemích s daňovým zvýhodněním tak aktuálně sídlí 12 546 českých firem. Aktuální statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

„Počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, začal pozvolna klesat od roku 2015. V prvních třech měsících letošního roku je ale rychlost stěhování z daňových rájů čtyřikrát rychlejší než v posledních třech letech. Jestli se jedná definitivně o změnu trendu, nebo jde jen o jednorázový výkyv, ukáží až další měsíce,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Odliv firem z daňových rájů táhne Nizozemí (letos -125) a USA (-122), přesto mezi tradičními daňovými ráji rostla Malta (14 nových) a Lichtenštejnsko (11). V kurzu jsou i nové, netradiční destinace, které jsou schopny nabídnout výhodné podmínky. Nejvíc nových firem tak v prvním kvartálu přivítaly Spojené arabské emiráty (12) a Hongkong (11).

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, dosáhl 323,4 miliard korun. Od konce loňského roku se snížil o 3,2 miliardy korun. Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 2,52 % českých firem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky