Nestíháte podat daňové přiznání? Máte tři možnosti, jak se vyhnout pokutám

Už jen několik posledních dní zbývá na podání daňového přiznání. Posledním dnem pro jeho odevzdání za rok 2018 je 1. duben 2019 a zároveň jde o nejzazší termín pro úhradu daně. Kvůli chybějícím listinám nebo nemoci se ale může stát, že přiznání na poslední chvíli podat nestihnete. V takovém případě máte tři možnosti, jak postupovat.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

Vzhledem k možnosti podat přiznání i elektronickou formou z domova by se dnes prakticky nemělo stávat, že jej někdo i přes například zdravotní komplikace podat nestihne. Přesto se mohou objevit překážky, které vám to z nějakého důvodu znemožní, například chybějící listiny potřebné k doložení úřadu.

V takovém případě si můžete vybrat jednu ze tří možností, jak postupovat dál. První z nich, nejrychlejší a nejméně náročná, je odevzdání přiznání po termínu. Pokuty za neodevzdané přiznání se začínají načítat až po pěti pracovních dnech od uplynutí termínu, v této lhůtě tak máte ještě možnost odevzdat daňové přiznání bez sankcí.

Druhou možností je využít služeb daňového poradce. V takovém případě se lhůta na podání daňového přiznání prodlužuje až do 1. července 2019. Je ale nutné na finanční úřad nejpozději do 1. dubna 2019 předložit plnou moc ke zpracování daňového přiznání podepsanou daňovým poradcem.

Třetí možností je požádat o odklad. Úřad má možnost lhůtu posunout o tři měsíce v závislosti na důvodu, kvůli kterému jste přiznání nestihli podat. O odklad je ale rovněž potřeba požádat do uplynutí řádného termínu, přičemž samotné nestíhání není důvodem k odkladu. 

Oddálit podání daňového přiznání na konec října je pak možné v případě, kdy součástí zdaňovaných příjmů jsou i příjmy zdaňované v zahraničí. Opět je ale potřeba požádat o to úřad.

Co když se k dani "nepřiznáte"?

Podat daňové přiznání je vaše povinnost. Pokud jej nepodáte vůbec, nespoléhejte na to, že na to někdo nepřijde. Naopak, za každý den prodlení vám naskakuje pokuta 0,05 procenta v poměru k výši stanovené daně.

Následně vás finanční úřad vás vyzve k podání přiznání a určí vám náhradní termín. Pokud ani v dodatečném termínu svou povinnost nesplníte, bude vám vyměřena pokuta ve výši pět procent ze stanovené daně. Maximálně může jít až o částku 300 tisíc korun.

Nepodávat přiznání se nevyplácí a úřady si došlápnou na každého, kdo se této povinnosti pokusí vyhnout. Ve výsledku jej tak budete muset podat stejně, avšak s mastnou pokutou k tomu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky