Změny v daních a odvodech 2019: Kdo se bude mít lépe a kdo si pohorší?

Daňové sazby přímých daní, mezi které počítáme i sociální a zdravotní pojištění, se v příštím roce sice nemění, přesto budou někteří živnostníci státu odvádět skoro o 400 korun měsíčně více. Minimální záloha na sociální pojištění totiž vzroste o 199 korun, na zdravotní pojištění o 184 korun. Naopak lidé s vysokými příjmy budou platit méně na solidární dani. Kdo si v roce 2019 daňově polepší, kdo pohorší a o kolik?

Daně, ilustrační fotografie
reklama

0soby samostatně výdělečně činné musejí platit měsíční zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Výše zálohy závisí na dosaženém zisku v minulém roce, vždy však musí být placena alespoň v minimální výši. V roce 2019 minimální záloha u sociálního i zdravotního pojištění značně vzroste. „Minimální záloha na sociální pojištění bude činit 2 388 Kč, což je o 199 Kč více než v roce 2018, záloha na zdravotní pojištění se zvýší o 184 Kč na 2 208 Kč. Uvedené minimální zálohy se vztahují na podnikatele vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost,“ sděluje Miroslav Říha, ředitel vývoje fakturačního systému iDoklad.

Podmínky pro vedlejší činnost budou příznivější

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, když se hrubý zisk vejde do stanoveného limitu. Pro rok 2019 se přitom tento limit zvyšuje ze 71 950 Kč na 78 476 Kč, zaměstnanci přivydělávající si vedlejší samostatnou výdělečnou činností tudíž mohou mít za rok 2019 vyšší hrubý zisk, aniž by z vedlejší samostatné výdělečné činnosti museli platit sociální pojištění. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti pouze po část roku se ale limit samozřejmě poměrově snižuje. „Zdravotní pojištění se ovšem u vedlejší výdělečné činnosti platí vždy i z velmi nízkého hrubého zisku. Na to je dobré si dát pozor,“ doplňuje Miroslav Říha.

Platba sociálního pojištění v běžném měsíci

Pro rok 2019 se mění splatnost zálohy na sociálním pojištění. Měsíční záloha se již nebude platit do 20. dne následujícího měsíce, nýbrž do konce měsíce, za který se platí. V lednu 2019 tak bude splatná záloha na sociálním pojištění pro leden 2019. Sociální pojištění se pak vypočítá vždy z ročního vyměřovacího základu, od něhož se odečtou zálohy zaplacené během roku a vzniklý nedoplatek či přeplatek se vyrovná po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích.

Výhodnější přivýdělek na DPČ

Práce na dohodu o pracovní činnosti je velmi oblíbeným způsobem přivýdělku. V příštím roce bude nízký přivýdělek na dohodu o pracovní činnosti výhodnější, neboť se zvyšuje limit, do kterého se z hrubé měsíční odměny neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Namísto současných 2 499 korun tak bude možné si v roce 2019 měsíčně přivydělat až 2 999 Kč, aniž by se muselo platit sociální a zdravotní pojištění. „Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť, proto bude možné pracovat současně na dohodu o pracovní činnosti pro více zaměstnavatelů a ani z jedné hrubé odměny neplatit sociální a zdravotní pojištění,“ vysvětluje Miroslav Říha.

Solidární daň se bude platit z vyššího daňového základu

Za celý kalendářní rok podléhají solidární dani pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti nad stanovený limit. Pro rok 2019 se tento limit zvyšuje na 1 569 552 korun ze současných 1 438 992 korun. Pokud tedy někomu vznikne povinnost platit solidární daň, zaplatí i při stejném rozhodném příjmu méně než v roce 2018.

Témata: daně | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky