Češi a sousedské vztahy: Svěřili byste sousedům svoje klíče?

Nejen rodina, přátelé či kolegové z práce, ale také sousedé patří mezi osoby, se kterými je vhodné udržovat dobré vztahy.

Ilustrační fotografie
reklama

Že se to v tuzemsku daří, dokazuje průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Podle něj jsou se svými sousedy spokojeny tři čtvrtiny Čechů a více než polovina jim dokonce dala své klíče od domácnosti.

Asi každému se někdy povedlo zabouchnout si dveře, zapomenout si, nebo dokonce ztratit klíče od domova. Náhradní svazek má u sousedů pro tyto případy schováno 57 % Čechů. Mít u někoho v záloze rezervní klíče je však výhodné nejen, když se nemůžete dostat domů, ale také například v období dovolených.

„Plánujete-li odjet na delší dobu, můžete sousedy poprosit o zalévání květin, krmení domácích zvířat či třeba o kontrolu, zda vám nevytekla pračka nebo jestli v kuchyni neuniká plyn. Samozřejmě že můžete požádat někoho z rodiny, se sousedy, kteří bydlí hned vedle, je však takováto domluva jednodušší. Navíc tím utužujete vztahy s okolím, což není nikdy na škodu,“ uvádí příklady Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Obecně je se svými sousedy spokojeno 76 % Čechů. 41 % z nich uvedlo, že jejich vztahy jsou spíše dobré, u 35 % dokonce velmi dobré. I ty nejlepší vztahy ale dokážou občas pěkně zaskřípat. Nejčastějším narušitelem klidného sousedského soužití je hluk, který vadí 31 % lidí. 22 % respondentů pak uvedlo, že je nejvíce obtěžují různé zápachy linoucí se z okolních obydlí, ať už jde o cigaretový kouř, pachy z kuchyně, či doutnající oheň nebo gril.

„Grilování neodmyslitelně patří k hezkému počasí, je ale důležité brát ohledy na své okolí, obzvláště pokud bydlíte v bytě a máte gril umístěný na balkoně či terase. Opéct si jednou za čas pár kousků masa je v pořádku, kouřit do oken sousedům každý večer už ale moc ohleduplné není. Samozřejmostí je pak dodržování bezpečnostních pravidel, abyste neohrozili sebe ani své okolí,“ uzavírá Molnárová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky