Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tady bydlím já, mami a tati! Střídavou péči v jednom bytě rodiče odmítají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Polovina manželství v České republice končí rozvodem, až 60 % z nich pak řeší otázku péče o nezletilé děti. Stále častěji přitom společností rezonuje tzv. střídavá péče. Ta je podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot lákavá hlavně pro otce – zájem o ni má 70 % z nich. Na 12 % mužů by navíc bylo ochotno kvůli dětem přenechat ženě byt v osobním vlastnictví. Většina rodičů by ale pro dítě měla připravený pokoj vybavený dle vlastního uvážení, pouhých 8 % by bylo ochotno se střídat v jednom bytě u dítěte.

Péče o nezletilé děti po rozvodu je jedním z nejcitlivějších témat konce manželství. Otázkou bývá, kdo z partnerů se o děti bude starat, i jak bude zabezpečena jejich podpora ze strany druhého z rodičů. Stále častěji se objevuje návrh na tzv. střídavou péči, která aktuálně funguje asi u 5 % dětí. „Střídavá péče s sebou nese nemalé náklady, a to nejen v podobě vybavení pokoje, oblečení a zajištění potřeb dítěte, ale i energie na zvládnutí jistě nelehké životní situace. Podle našeho průzkumu přitom ženy-matky na takový krok nebývají připravené a o střídavou péči by zájem měla jen třetina z nich, z toho pouze 15 % by o ni rozhodně mělo zájem,“ uvádí Pavlína Musilová, manažerka marketingu a PR finanční skupiny Wüstenrot. Rozhodně proti ní by na druhou stranu bylo 32 % matek. Z pohledu otců jde naopak o žádané řešení a uvítalo by ho až 70 % z nich.

Bydlení dle představ. Ale koho?

Pokoj snů by chtělo každé dítě, to ve střídavé péči může mít dokonce dva. Podle průzkumu finanční skupiny Wüstenrot by ale jeho zařízení rodiče nejčastěji, v 57 %, řešili nezávisle na názoru druhého partnera. Jen 20 % by se domluvilo na jeho uspořádání s druhým rodičem, a to i za cenu kompromisů. Přesto, že ženy o střídavou péči podle dat příliš nestojí, pokud by na ni došlo, více by zařízení pokoje koordinovaly s otcem, konkrétně ve 23 % oproti 18 % mužů. „Vybavení dětského pokoje je záležitost několika desítek tisíc, kterou řada rodičů řeší úvěrem či půjčkou, pro 27 % může být dokonce důvodem ke kompletní rekonstrukci nemovitosti,“ doplňuje Pavlína Musilová.

Orientační náklady na vybavení dětského pokoje: úsporná varianta představuje nákup základního, standardizovaného vybavení. Ideální varianta pak vybavení s vyššími nároky na kvalitu, komfort, design, ergonomii apod.

úsporná varianta

ideální varianta

Nábytek (postel, stůl, židle, skříně apod.)

10 000 Kč

45 000 Kč

osvětlení

1 500 Kč

5 000 Kč

doplňky

1 000 Kč

10 000 Kč

vymalování

1 000 Kč

5 000 Kč

celkem

13 500 Kč

65 000 Kč

Tady bydlím já, mami a tati

Jen asi 8 % rodičů by bylo ochotno ke střídavé péči naruby – situaci, kdy by se střídali v bytě u dítěte, svůj pokoj by tam neměl potomek, ale oni. „Chápu, že pro děti by to bylo asi nejlepší řešení, ale technicky si to nedovedu představit. I když se s mužem shodneme na drtivé většině věcí, určitě by mi vadilo mít bydlení uspořádané podle někoho, s kým už nechci být, nebo dokonce podle další případné partnerky. Nemluvě o tom, že bych musela řešit další bydlení sama pro sebe,“ komentuje hypotetickou situaci paní Lucie z Prahy, která se s manželem stará o dvě děti.Podle psychologů je přitom tato varianta jedna z těch nejvhodnějších. „Varianta  stabilního domova dítěte a střídání rodičů  je z hlediska potřeb dítěte optimální. Současné převažující uspořádání kontaktů, kdy dítě putuje od jednoho rodiče k druhému, je pro rodiče jistě pohodlnější a zohledňuje právo na jejich  stabilní domov a kontakt s dítětem, pro dítě je ale často nadměrně zatěžující,“ uvádí PhDr. Božena Sulženková, dětská klinická psycholožka.„Z našich zjištění dokonce vyplývá, že by kvůli dětem přenechalo byt v osobním vlastnictví druhému partnerovi k užívání celkem 8 % Čechů a dokonce 12 % mužů,“ uzavírá Musilová.

Témata:  děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?