Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makléři budou umět odborně posoudit technický stav prodávané nemovitosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Do odvětví realitních zprostředkovatelů a makléřů v České republice přichází přelomová novinka. Společnost Comfort Space, která pro své klienty realizuje certifikaci budov pod značkou „Prověřená nemovitost“, zahájila sérii odborných kurzů pro makléře. Jejich úspěšným absolvováním se z makléřů stanou certifikovaní realitní specialisté, kteří budou schopni odborně posoudit byty či domy, jejichž prodej pro své klienty zajišťují.

„V České republice se každým rokem uskuteční až 100 tisíc realitních transakcí, přičemž nezanedbatelnou část z nich tvoří prodej bytů či domů. Přestože pořízení nemovitosti je vysoká investice, nevěnují kupující dostatečnou pozornost kvalitě a technickému stavu kupovaného objektu. V drtivé většině případů příslušné informace kupující nezískají ani od makléře. Tato praxe, která nás stále výrazně odlišuje od situace v západní Evropě, se nyní změní,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space. „Prostřednictvím našich kurzů makléře odborně vzděláme ve všech technických záležitostech, které je při prodeji nemovitosti potřeba ohlídat. Jejich prostřednictvím pak potenciální kupující získají službu, díky které budou mít mnohem detailnější povědomí o stavu nemovitosti, kterou kupují a nebudou pak překvapeni, že krátce po jejím nákupu budou muset investovat nemalé peníze do její opravy či odstranění nedostatků,“ dodává Lošťák.

Certifikační kurzy pod hlavičkou Comfort Space se skládají ze sedmi lekcí, během nichž makléři nejprve získají veškeré teoretické základy, které jsou potřebné pro správné posouzení technického stavu nemovitosti. Následně se pak přesunou do terénu, kde na základě získaných znalostí zhodnotí vybranou nemovitost. Na závěr kurzu složí zkoušku, při níž obhájí nejen svůj zpracovaný posudek, ale doloží své nabyté teoretické znalosti.

Témata:  nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?