Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koupená nemovitost se může stát noční můrou. Na co si dát pozor?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kupovat dům či byt a nemít prověřen jeho technický stav v sobě nese poměrně značné riziko. Z mnohamilionové investice se pak může velice rychle stát noční můra. Přestože zájem o technický stav kupované nemovitosti se poslední dobou mezi Čechy začíná zvyšovat, za obvyklou situací v západní Evropě stále výrazně zaostává.

Málokterý zájemce o koupi bytu či domu je schopen posoudit faktický stav a opotřebení nemovitosti do takové míry, aby bylo možné při její běžné prohlídce rozpoznat její skutečný technický stav a odhalit její případné nedostatky. Kupující mnohdy spoléhají na vizuální vzhled nemovitosti a ten může být pro mnohé velice zkreslující jak co do pozitivního, tak negativního slova smyslu vnímání skutečného stavu. Důležité je si taktéž uvědomit, že nemovitost není jen objekt k bydlení či podnikání, ale je to i pozemek, další stavby na pozemku, oplocení, příjezdové cesty a komunikace a mnoho dalších věcí s tím souvisejících. A na toto už se mnoho zájemců o nemovitosti nekouká téměř vůbec.

Zatímco vady zjevné bývají okem rozpoznatelné a nelze si jich nevšimnout, u vad skrytých už to tak viditelné není. „Skrytých vad může být opravdu mnoho, ale je velmi důležité rozlišovat vady, které mají skutečný vliv na fungování nemovitosti a pak na vady které tento vliv nemají a jsou to spíše vady tzv. sekundární,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space, která pro své klienty realizuje certifikaci budov pod značkou „PROVĚŘENÁ NEMOVITOST“. „Nejčastějšími vadami jsou ale i vady ze špatně realizovaných rekonstrukcí objektů či bytů, neaplikované správné technologické postupy či instalace materiálů, které mají ochránit nemovitost před jejím poškozením, a ačkoliv pro běžného spotřebitele to nemusí být závada, tak v praxi to znamená, že u nemovitosti může naopak vada dříve či později vzniknout,“ dodává Lošťák. Podle něj mezi typické příklady patři špatně instalovaná tepelná izolace na fasádách, zateplení střech, nekvalitní odizolování proti vlhkosti až po neodborně a nekvalitně položené podlahy, obklady v koupelnách, dlažby, okna, statické vady.Chce-li kupující vědět (a totéž platí i pro prodávajícího), v jakém stavu se skutečně nachází nemovitost, měl by si ji nechat prověřit odborníky. A to takovými, kteří v ní nebudou hledat vady a chyby za každou cenu, ale těmi, kteří zkontrolují její objektivní stav a ten poměří optikou jejího stáří, opotřebení a funkčnosti. „Naším krédem je být objektivní a nikoho nebudeme zvýhodňovat či poškozovat, protože námi vypracované posudky bývají posléze podkladem k případným sporným záležitostem, a tedy případně i soudním sporům. Pokud budeme vypracovávat pro klienta posouzení nemovitosti dle naší metodiky a certifikace, vždy budeme hájit práva našeho klienta v plné právní i finanční odpovědnosti, a to i včetně svědeckých výpovědí u případných soudních sporů. Cílem naší práce je ochránit práva zákazníka, a to nejen při prodeji ale také u koupě nemovitostí,“ uzavírá Lošťák.

Témata:  nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?