Češi se vůbec nezajímají o stav nemovitosti, kterou si chtějí koupit. Proč tomu tak je?

V České republice se každým rokem uskuteční až 100 tisíc realitních transakcí, přičemž nezanedbatelnou část z nich tvoří prodej bytů či domů. Přestože pořízení nemovitosti je vysoká investice, nevěnují kupující dostatečnou pozornost kvalitě a technickému stavu kupovaného objektu. Zatímco v zemích západní Evropy by si kupující nekoupil žádnou nemovitost bez dokumentu dokládajícího jejího předchozí důkladné prověření, v České republice se tak děje v pouze jednom případu ze sta.

Ilustrační fotografie
reklama

„Je poměrně zarážející, jak se Češi takřka vůbec nezajímají o to, co si kupují. A u tak nákladných investic, jako je pořízení domů či bytů, obzvlášť,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space, která pro své klienty realizuje certifikaci budov pod značkou „Prověřená nemovitost“. Tato služba spočívá v důkladné prohlídce objektu, prověřování všech technických parametrů i nemovitosti jako celku, včetně fyzické kontroly a opotřebení včetně velice podrobné fotografické dokumentace. „Naším cílem není hledat pouze vady či nedostatky za každou cenu, ale skutečně a detailně prověřit a popsat stav nemovitosti. Děláme při tom maximum možného, aby klient věděl, v jakém stavu se nemovitost skutečně nachází. Při kontrole nám vůbec nepřísluší posuzovat hodnotu nemovitosti hledat tak podněty pro tmo aby kdokoliv další mohl tyto argumenty primárně zneužít pro stanovení slev. My prověřujete technický stav a ostatní je záležitostí prodávajícího a kupujícího,“ dodává Lošťák.

Podle Loštáka je zarážející, jak se Češi vůbec nezajímají o stav nemovitosti, který si chtějí koupit. „Češi si obecně myslí, že všechno vědí nejlíp a na odborníky, kteří jim nabízejí specifickou službu postavenou na odbornosti a kvalitě, hledí s nedůvěrou. V západní Evropě je to přitom přesně naopak. Tam si nikdo nekoupí dům bez podrobné technické kontroly jeho aktuálního stavu. Přesto už i u nás začíná přibývat lidí, kteří si uvědomují důležitost stavu a kvality domu, který si chtějí koupit,“ říká Lošták.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky