V Brně je nedostatek nových bytů, jejich ceny nadále rostou

V Brně se velmi málo staví, mimo jiné proto, že není schválen nový územní plán. Co se postaví, se téměř okamžitě prodá. Poptávka po novém bydlení je stále veliká a ceny bytů i v letošním roce porostou. Tak shrnuje situaci v moravské metropoli Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality.

Ilustrační fotografie
reklama

klad u dvoupokojových bytů došlo během jednoho roku ke zdražení až o půl milionu korun. Průměrné ceny těchto bytů se tak přehouply přes hranici tří milionů.

Nedostatek novostaveb logicky ovlivňuje také ceny bytů ve starší zástavbě. „Poptávka po starých bytech stoupá, a to především po těch kompletně zrekonstruovaných. Na ceny v tomto segmentu má vliv například také to, zda je v místě možné parkovat. Parkovací místo navýší cenu bytu zhruba o 250 až 300 tisíc korun,“ konstatuje Odehnalová.

Pokles cen nelze očekávat ani u nájmů. „Zmíněný velký příliv lidí do města znamená i zvýšenou poptávku po pronájmech. Nově příchozí se nejprve rozkoukají v pronajatém bytě, následně si pak chtějí koupit vlastní bydlení,“ říká Odehnalová. Speciální skupinou zájemců o pronájmy jsou studenti původem odjinud, kterých je ve městě okolo 70 tisíc. Velká část z nich preferuje pohodlnější bydlení v privátu před kolejemi. „Na jeden inzerovaný byt v Brně je v průměru dvanáct poptávajících. Největší poptávku v současné době evidujeme u malých bytů s cenami nájmů do 10 tisíc korun,“ dodává Odehnalová.

Témata: Brno | bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky