Jak zabezpečit domov proti zlodějům?

Podle statistik zveřejněných Policií České republiky se u nás od ledna do listopadu 2016 událo 26 150 vloupání, z toho 2 975 vloupání se událo v rodinných domech a 2 627 v bytech. Častým terčem jsou také víkendové chaty, dále pak obchody, restaurace nebo ubytovací zařízení.

Zloděj v akci
reklama

Za stejné období v roce 2015 se událo 31 748 případů vloupání, v roce 2014 to bylo 46 003 případů a v roce 2013 dokonce 57 656 případů. Počty vloupání se tedy v posledních letech razantně snižují. Důvodem může být třeba i uvědomělost občanů, kteří čím dál více kladou důraz na dobré zabezpečení své domácnosti. Jaká zabezpečení mohou i vám pomoci proti zlodějům? Tipy a rady přinášejí odborníci z portálu Detektivni-expert.cz.

Nechlubte se

Prvním a nejzákladnějším pravidlem, které vlastně nic nestojí, je diskrétnost. V době sociálních sítí existuje mnoho zdrojů, ze kterých mohou potenciální zloději hledat informace o vás a vašem domově.

„Dejte si proto pozor na to, co kde píšete a sdílíte. Určitě se na své facebookové zdi nechlubte, že jedete na dovolenou (a tedy nikdo není doma), a vyhněte se také přílišnému sdílení fotografií vašeho bytu či domu. Podle nich si totiž pachatel může své vloupání dobře naplánovat. Nevyplatí se ani sdílení fotek s cennostmi, které se ve vašem obydlí nachází,“ radí specialisté z portálu.

Zabezpečte dveře

Spousta zlodějů se do bytů a domů dostává oknem, takže pokud bydlíte ve vyšších patrech, můžete být trochu klidnější. Mnoho pachatelů se však nezdráhá ani použít vchodové dveře. Investice do bezpečných dveří tedy nepřichází vniveč. Za bezpečné se považují dveře, které odpovídají alespoň třetí bezpečnostní třídě. Bezpečnostní dveře by měly být opatřeny kvalitním zámkem, který je při odchodu nejlepší zamykat na dva západy. Dveřní kování by mělo být ve stejné bezpečnostní třídě jako vložka i vlastní dveře.

Nezapomínejte na okna

Pokud bydlíte v domě, vyplatí se zabezpečit okna. Velkým pomocníkem mohou být venkovní rolety se závěsy, které zabraňují nadzvednutí. Předokenní rolety mohou být také opatřeny hodinami pro nastavení jejich automatického zatahování a vytahování. Další vychytávkou je bezpečnostní fólie, která se lepí na okenní tabuli. Zabraňuje prohození předmětů a znesnadňuje vnik do objektu. Výhodou fólie je její nenápadnost.

Typem zabezpečení, které lze spatřit spíše na starších objektech, jsou bezpečnostní mříže na oknech i dveřích. Mříže přitom nemusí vypadat jako ve vězení. Často se jedná o pěknou kovářskou práci, která naopak může dům ozvláštnit.

Čidla

Velmi sofistikovanou ochranou proti zlodějům jsou čidla, která snímají pohyb. Pohlídají jakýkoliv prostor bytu či domu včetně oken i dveří. Pohybová čidla se umisťují do prostoru, aby zajistila co největší přehled. Instalace je jednoduchá, zvládne ji i úplný laik. Čidla bývají opatřena alarmem a mohou být napojena také na inteligentní systémy.

Skryté kamery, alarmy a inteligentní systémy

Velmi účinným řešením jsou skryté kamery. „Existují různé druhy, přičemž některé z nich snímají obraz černobíle, některé barevně a některé si i dokážou na objekt přisvítit infra světlem. Některé kamery umožňují také otáčení optiky a zajištění různých pohledů. Skryté kamery by měly být propojeny s nahrávacím zařízením či počítačem,” radí expert z portálu Detektivni-expert.cz.

Největší překážkou pro zloděje jsou alarmy, které hlasitou reakcí jejich práci znemožní. Zloděje lze nachytat při vstupu na pozemek pomocí infračerveného paprsku, který vytváří neviditelnou bariéru.

Nejmodernější variantou jsou různé inteligentní systémy, které mají na starost sledování a zabezpečení celého objektu. Umožňují dohlížení na domácnost i z velkých vzdáleností pomocí počítače nebo mobilního telefonu a internetu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky