Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny nemovitostí dále rostou, poptávka mírně klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny nemovitostí rostly ve třetím čtvrtletí ve všech krajích a prakticky se dostaly na svá historická maxima, když meziročně vzrostly o více než 11 %. Cihlové byty v širším centru Prahy se stávají pro běžné kupující nedostupnými, a i přes výhodné podmínky financování poptávka pomalu oslabuje. I nabídka atraktivních bytů se zmenšila. Informuje Hypoteční banka.

Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 2,6 pcb, a dosáhla hodnoty indexu 123,4. Meziročně si ceny bytů připsaly 12,7 pcb. Ceny rodinných domů se během třetího čtvrtletí zvyšovaly rychleji, a to o 2,2 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 118,4. Meziročně stouply o 7,4 pcb. U pozemků vzrostla cena jen mírně, a to o 1,0 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 139,8. Oproti třetímu čtvrtletí roku 2016 jejich cena vzrostla o 8,6 pcb.

Očekávaný vývoj na trhu nemovitostí je takový, že ceny nemovitostí dále porostou, přičemž díky makroekonomickému vývoji a zpřísňování kritérií ze strany centrální banky dojde ke zdražení financování, které způsobí další omezení poptávky. Díky tomu budou stagnovat i nabídky novostaveb (zejména v Praze a Brně). Během následujícího roku rovněž očekáváme zpomalení cenového růstu, i díky zmenšení zájmu ze strany zahraničních investorů, ke kterému přispěje posilování koruny vůči euru.

Témata:  Hypoteční banka nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?