Praha je obydlena řídce, metropole tím trpí. Jaká jsou řešení?

Až dvojnásobek obyvatel by ve svých stávajících hranicích mohla pojmout Praha, pokud by následovala příkladu západoevropských metropolí jako je Amsterdam, Mnichov nebo třeba Vídeň.

Praha
reklama

Všechna tato města proslulá vysokou kvalitou života mají až s pěti tisíci obyvateli na km2 téměř dvojnásobnou hustotu osídlení než české hlavní město. Tento faktor pak přímo ovlivňuje jak kvalitu občanské vybavenosti, tak dostupnost bydlení, jež je v české metropoli dlouhodobě nízká. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu o stavebnictví a bytové výstavbě přitom v květnu úřady vydaly povolení jen na 336 bytových jednotek, čímž Praha dlouhodobě nejen nevyužívá svůj prostorový potenciál, ale dokonce ani neobnovuje svůj bytový fond.

Jen 2585 obyvatel na kilometr čtvereční. To je podle posledních dat hustota osídlení hlavního města Prahy. V porovnání s ostatními evropskými aglomeracemi jako Brusel, Londýn, Mnichov, Stockholm nebo Amsterdam je česká metropole zhruba na polovině jejich míry osídlení. V hlavních městech Belgie, Švédska nebo Spojeného království žije v průměru 5000 obyvatel na km2. V porovnání s Prahou tak na jednom čtverečním kilometrů bydlí dvojnásobek obyvatel. Podle dat KPMG nižší hustotu obyvatel než Praha má z evropských velkoměst západní a střední Evropy pouze slovenská Bratislava, která v současnosti čelí taktéž strmému nárůstu cen nemovitostí a německý Hamburg, který dlouhodobě pracuje na kultivaci a rozvoji přístavního HafenCity.

Řešením je zvýšení nabídky

Urbanisté přitom dlouhodobě dokazují, že pro města je z hlediska plánování infrastruktury a služeb obyvatelům výhodné spíše hustší osídlení. Umožňuje totiž infrastrukturu lépe plánovat a efektivněji provozovat. Nemluvě o dostupnosti bydlení. Praha tak v posledních letech čelí prudkému růstu cen nemovitostí, který se v současnosti snaží zkrotit centrální banka novými pravidly pro poskytování hypoték. Ty přitom některým příjmovým skupinám obyvatel v celé České republice prakticky znemožní získat vlastní bydlení. Odborníci se zároveň shodují, že více než znepřístupňování hypoték by uklidnění cen pomohlo především zvýšení nabídky. Jedná se ale o dlouhodobý proces, který předpokládá změnu uvažování místních úředníků a zrychlení celého procesu povolování. Schválení novely stavebního zákona v posledních dnech června je podle našeho názoru prvním krokem správným směrem.

Praha má zároveň v širším centru několik brownfieldů, které by bylo možno téměř okamžitě využít k rozvoji města a částečnému řešení problému s dostupnosti bydlení. Konzervativní přístup úředníků města, kteří již několik let odmítají - přes poptávku trhu a připravenost developerů - uzávěry z rozvojových území sejmout, ale blokuje další rozvoj metropole. Praha, přes svou rostoucí atraktivitu pro české i zahraniční obyvatele, tak zůstává ukotvena někde ve dvacátém století a její přeměna na moderní metropoli v určitých aspektech očividně vázne. I proto v hodnocení kvality života oproti západním centrům přes svou přirozenou atraktivitu zaostává.

Témata: Praha | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky