Největší zájem je o pronájem dvoupokojových bytů. Těch je na trhu nedostatek

Největší zájem je o pronájem dvoupokojových bytů s dispozicí 2+1. Preferuje je až čtvrtina potenciálních nájemců (24 %). Nabídka těchto bytů je však omezená a pronajímatelé tak nejsou schopni velký zájem potenciálních nájemců dostatečně pokrýt. Vyplývá to z interních statistik společnosti UlovDomov.cz, provozovatele inzertního portálu zaměřeného na pronájmy bytů a spolubydlení a služby IdealniNajemce.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Zájem je především o menší byty

Češi mají zájem především o pronájem menších jednopokojových až dvoupokojových bytů. Mezi nejoblíbenější patří především dvoupokojové byty s oddělenou kuchyní. Zájem o ně má až čtvrtina potenciálních nájemců (24 %). Velmi žádané jsou také byty s dispozicemi 2+kk (21 %), 1+1 (19 %) či 1+kk (15 %). Právě malých bytů k pronájmu je však na trhu již dlouhou dobu nedostatek. Výjimkou jsou pouze byty s dispozicí 2+kk, u nichž je převis nabídky zhruba 10%.

Ostravané upřednostňují byty se samostatnou kuchyní

Nadprůměrný zájem o byty s dispozicí 2+1 je především v Ostravě, kde je preferuje až třetina všech potenciálních nájemců (33 %). Velmi oblíbené jsou ale i třípokojové byty s oddělenou kuchyní, u nichž je poptávka ve srovnání s Prahou či Brnem až dvojnásobně vyšší. Obdobný trend převládá také na straně nabídky, jež mnohdy není schopna dostatečně pokrýt zájem potenciálních nájemců. Týká se to především bytů s dispozicí 2+1, kde je poptávka až o 10 % vyšší, než je nabídka trhu. Situace se však zlepšuje – jen vloni byl tento rozdíl dvojnásobný.

V Praze roste poptávka po bytech 2+kk

O dvoupokojové byty je velký zájem také v Praze. Nejvyhledávanější jsou především ty s dispozicí 2+kk (28 %), dvoupokojový byt s oddělenou kuchyní pak preferuje šestina zájemců (16 %). Oblíbené jsou ale i jednopokojové byty s kuchyňským koutem (20 %). Meziročně klesající nabídka ze strany pronajímatelů v kombinaci s vysokou poptávkou však způsobuje, že nemovitostí s malými dispozicemi je v Praze nedostatek. Výjimku tvoří pouze byty 2+kk, kde nabídka přesahuje zájem potenciálních nájemců až o 11 %. Velký prostor pro výběr ideálního bydlení mají také zájemci o bytovou dispozici 3+kk (7 %), kde je tento rozdíl až dvojnásobný.

Brňané preferují jednopokojové byty

V Brně převládá zájem o byty s nejmenšími dispozicemi. Nejoblíbenější jsou jednopokojové byty s kuchyňským koutem (23 %) a dále pak jednopokojové (20 %) a dvoupokojové (22 %) byty s oddělenou kuchyní. Z hlediska dostupnosti nemovitostí zde panuje stejná situace, jako v Praze. Poptávka po malých bytech – vyjma dispozice 2+kk – výrazně převyšuje nabídku a zájemcům o pronájem tak nezbývá než se poohlédnout po jiné alternativě.

Témata: bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky