Ticho a klid venkova: Chaty a chalupy se mění v druhé bydlení

Televize, mobilní signál a wi-fi na chalupách postupně nahrazují ticho a klid venkova. Česká republika patří mezi ráj chatařů a chalupářů. Každý pátý Čech chatu či chalupu vlastní, téměř 40 % pak o vlastním letním bytě sní. Rekreační objekty postupně mění svou podobu a funkci, z víkendového útočiště se základním vybavením se proměňují v plnohodnotný druhý domov s kompletní výbavou. Celá třetina majitelů využívá chalupy k dlouhodobému pobytu a i zde chce využívat internet a jiné moderní technologie. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny realizovaného agenturou STEM/MARK.

Ilustrační fotografie
reklama

Chataření má v Čechách velmi dlouhou tradici, která úspěšně přežívá i do dnešní doby, a to i navzdory tomu, že možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než dříve. Velká část Čechů dává stále přednost pobytu v tuzemsku a touží po útočišti v přírodě či na venkově, svou chatu či chalupu by si přálo 37,4 % dotázaných. 20 % pak uvedlo, že chatu či chalupu již vlastní, v polovině těchto případů jde dokonce o objekty, které neslouží jen k letní rekreaci, ale jsou vhodné k celoročnímu bydlení.

Jak z průzkumu dále vyplynulo, pokud si Češi pořizují druhé bydlení, mají ve většině případů zájem o plnohodnotnou nemovitost, aby si mohli užívat stejný komfort jako doma. 52 % dotázaných chce mít k dispozici základní TV nabídku a dostatečně silný mobilní signál, aby měli možnost připojit se k internetu alespoň přes telefon. 23 % by využilo i na chalupě vysokorychlostní internet a wi-fi, díky němuž mají možnost pracovat z domova a mohou tak trávit více času mimo kancelář. Dalším důležitým aspektem při výběru rekreačního objektu je také vzdálenost od města a dopravní dostupnost, neboť mnoho lidí počítá s tím, že se na stáří na chalupu přestěhuje natrvalo.

„Lidé si chaty a chalupy zařizují a vylepšují tak, aby v nich mohli pohodlně trávit čím dál více času. Někteří přitom také uvažují o tom, že se na venkov či do hor přestěhují na stáří,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny, a dodává, že i rekonstrukci chaty lze financovat úvěrem ze stavebního spoření, stavba ale musí mít číslo popisné. „Úvěr na bydlení lze využít na pořízení a rekonstrukci budovy trvalého charakteru, tedy takovou, které stavební úřad přidělil číslo popisné. Evidenční číslo mají jen stavby dočasného nebo rekreačního charakteru a dále takové, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu,“ doplňuje.

Kromě toho, že jde majitelům chat a chalup o vlastní pohodlí, zajímají se také o to, co si o jejich obydlí myslí ostatní, na názoru druhých záleží polovině (50,7 %) dotázaných. Rádi proto neustále své letní byty zvelebují a nebojí se pustit do úprav svépomocí, o své zručnosti jsou přesvědčeny více tři čtvrtiny (77,1 %) respondentů a bez úplné pomoci odborníků si poradí až 25 % z nich. Na vině je často nespokojenost s odvedenou prací řemeslníků či jejich flexibilitou, svou roli hraje také cena, která může být při najmutí řemeslnických služeb mnohonásobně vyšší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky