Blíží se sezona zlodějů. Jak kvalitně zabezpečit byt

Teplé měsíce roku se nezadržitelně blíží a s nimi i žně pro zloděje. Ti totiž zneužívají toho, že lidé tráví na jaře a v létě svůj volný čas na chatách a chalupách a své domovy nechávají prázdné. Že nejde jen o plané strašení, dokazují policejní statistiky.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Policisté jen v hlavním městě loni šetřili 6866 vloupání. Objasněnost těchto zločinů je přitom mizivá. Podařilo se objasnit jen každé desáté vloupání. Není proto divu, že majitelé bytů řeší stále více jejich zabezpečení. Dobře totiž vědí, že správně zabezpečit byty před odjezdem na dovolenou rozhodně není zbytečným plýtváním energií a penězi.

Říká se, že každá rada drahá. Ale v tomto případě hlavní rada v podstatě nic nestojí: zásadní je, že by opuštěný byt neměl vyvolávat dojem, že je prázdný. Nenechávejte proto zatažené závěsy či žaluzie. Máte-li k tomu technické možnosti, zajistěte, aby se v určitém čase rozsvěcela světla nebo zapínala televize. Poproste někoho, například souseda, kterému důvěřujete, aby vám v době nepřítomnosti vybíral poštu – přetékající schránka je totiž pro zloděje jasným signálem, že při svých rejdech nebudou vyrušeni. Tento člověk by vám také mohl byt občas zkontrolovat.

Neméně důležité je ale samotné zabezpečení bytu. Samozřejmostí by měly být kvalitní dveře s bezpečnostním zámkem, vložkou a štítem. Dobře zabezpečena by měla být i okna či všechny další stavební otvory, jimiž by se případný zloděj do bytu mohl dostat.

Z našich zkušeností vyplývá, že se lidé kupující nový byt stále častěji zajímají o jeho zabezpečení proti zlodějům. Poptávají hlavně odolné bezpečnostní dveře. I proto Ekospol už dlouho u všech bytů standardně nabízí bezpečností dveře třetí třídy, které jsou odolné proti nejznámějším metodám násilného vniknutí.

Výjimkou však není, že klienti do bezpečnosti investují něco navíc. Stále častěji se setkáváme s tím, že si za vyšší bezpečnostní třídu dveří připlatí i klienti kupující standardní byt. Bezpečnost a soukromí je pro ně velmi důležité, a proto neváhají za jeho ochranu dát peníze navíc.

Bezpečnost domova ale nezačíná až u vstupních dveří do bytu. Dobře zajištěné musí být i vchodové dveře do domu, společné prostory i prostranství kolem budovy by měly být dobře osvětlené. Nejlepší pojistkou před zloději ale často bývá všímavý soused.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky