Téměř každý Čech touží bydlet ve svém. Na hypotéku dosáhne jen třetina

Pouze polovina Čechů je spokojena se svým bydlení a téměř každý touží po vlastní nemovitosti. Pro 7 z 10 Čechů je ovšem ideální vstupní investice do 200 000 Kč. To a mnohé další vyplývá z nezávislého výzkumu Ekonomických staveb, který na vzorku 1000 respondentů provedla výzkumná agentura IPSOS.

Ilustrační fotografie
reklama

Sny versus realita

Drtivá většina Čechů touží po vlastní nemovitosti (98 %). Pro 4 z 5 dotázaných pak představuje splnění snu o bydlení dům. Jaká je ovšem realita? Pouze 30 % dotázaných je schopno nebo ochotno naspořit vstupní investici na nové bydlení vyšší než 200 000 Kč. “V ES si již mnoho let uvědomujeme propojení mezi šťastně prožitým životem a kvalitou bydlení. Také víme velmi dobře, že pro mladé rodiny je velmi obtížné zároveň platit drahé nájmy, životní náklady a spořit na budoucí pořízení nemovitosti. Jsme tak velmi zarmouceni, že musíme bojovat proti snahám ČNB omezovat dostupnost bydlení mladým rodinám,” doplňuje David Mencl, ředitel Ekonomických staveb, který kroky ČNB dlouhodobě kritizuje.

Jak bydlíme?

Zhruba polovina dotázaných bydlí ve vlastní nemovitosti, nejčastěji o velikosti 3 + 1 i 2 + 1. Zároveň téměř polovina respondentů koupi nemovitosti v budoucnu plánuje. Zpravidla se jedná o lidi mladé do 29 let (79 %), nebo bydlící u rodičů (85 %)

i nespokojené se svou současnou situací s bydlením (71 %). Zajímavostí jistě je i fakt, že více než 43 % dotázaných bydlících v bytě v osobním vlastnictví uvedlo, že plánuje nákup nemovitosti i v budoucnu.

Pouze polovina Čechů (51 %) je spokojena se svým bydlením. Zpravidla se jedná o ty, kteří mají nemovitost v osobním vlastnictví. Naopak se současnou bytovou situací není spokojeno 27 % dotázaných.

Bydlení a štěstí

Výzkum se ovšem nezaměřil pouze na to, jak Češi bydlí, ale též jak tato situace souvisí s pocitem štěstí.

Nejvíce se cítí šťastni ti, kteří jsou spokojení s bydlením, a to 2 ze 3 dotázaných. Naopak více než čtvrtina respondentů uvedla, že nejsou spokojeni se svou současnou bytovou situací a zároveň se necítí šťastni. Výzkum ukázal též vliv bydlení na dobré vztahy s lidmi v jedné domácnosti. Ti, kteří jsou spokojení s bydlením zároveň mají dobré vztahy s lidmi, s nimiž žijí (84 %) a méně pociťují stres.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky