Únik jedovatého oxidu uhelnatého? Pravidelná kontrola plynových kotlů zachraňuje životy

Špatný technický stav plynového kotle zvyšuje pravděpodobnost úniku jedovatého oxidu uhelnatého, který má v České republice ročně na svědomí smrt desítek lidí. Pro majitele plynových kotlů by tedy měla být pravidelná kontrola jejich zařízení před začátkem nebo po skončení topné sezóny naprostou samozřejmostí.

Ilustrační fotografie
reklama

Únik jedovatého oxidu uhelnatého, který vzniká při špatném spalování plynu, může způsobit otravu. Jeho přítomnost ve vzduchu přitom není jednoduše zjistitelná. „Oxid uhelnatý je plyn bez zápachu, jehož únik není možné bez měřicího přístroje zaznamenat. Pobyt v prostoru s jeho vysokou koncentrací může vést až k udušení. Prevencí je hlavně dobrý technický stav plynových spotřebičů,“ vysvětluje Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

Nechte si zkontrolovat plynový kotel

Abyste předešli možným únikům oxidu uhelnatého do interiéru, nechte si svůj plynový kotel zkontrolovat každoročně. Každoroční kontroly plynových kotlů sice nejsou pro domácnosti ze zákona povinné, odborníci a výrobci je však důrazně doporučují. Během kontroly musí technik prověřit všechny důležité komponenty kotle, navíc poskytne poradenskou nebo konzultační činnost. Správně provedená kontrola kotle má samozřejmě vliv na jeho efektivní a ekonomický provoz. Po kontrole vystaví technik na místě doklad o provedené kontrole s konečným stanoviskem, zda je, nebo není kotel schopen bezpečného provozu. „Technik, který u vás provede kontrolu plynového kotle, by vám měl vystavit servisní výkaz, abyste mohli v případě potřeby například pojišťovně doložit, že byl kotel schopen bezpečného provozu a řádně kontrolován,“ dodává Libor Hrabačka, technický ředitel společnosti Vaillant Group Czech s.r.o.

Vyměňte staré plynové spotřebiče

Mnoho nehod spojených s únikem nebezpečného oxidu uhelnatého je spojeno se starými plynovými spotřebiči v již technicky nevyhovujícím stavu se zanedbanou údržbou. Podle odborníků je pravidelně kontrolována a servisována zhruba třetina plynových spotřebičů. Tento stav je alarmující, když uvážíme, jaké následky může únik jedovatého oxidu uhelnatého mít.

Problémy s únikem spalin do interiéru se většinou týkají plynových spotřebičů typu „B“, tedy těch, které ke spalování využívají vzduch z místa instalace. Pověstné jsou v tomto třeba staré plynové průtokové ohřívače – „karmy“. Účinným krokem ke snížení rizika úniku oxidu uhelnatého do interiéru je proto kromě pravidelných kontrol i modernizace plynových spotřebičů. Moderní plynové spotřebiče jsou nejen úspornější, ale také mnohem bezpečnější. Nové plynové kotle mají vždy sání vzduchu k hořáku přivedené z venkovního prostoru.

Pomůže také instalace detektorů přítomnosti CO

Pokud chcete mít úplnou jistotu, nainstalujte do příslušných místností detektory oxidu uhelnatého. „Detektor zaznamená zvýšenou koncentraci tohoto nebezpečného plynu v ovzduší a spustí zvukový signál. Nejde o drahé zařízení, běžné detektory oxidu uhelnatého stojí do 1000 korun,“ popisuje možnosti hlídání kvality vzduchu Michal Doležel z projektu E.ON Rádce. Detektor pracuje zcela autonomně a ke svému provozu potřebuje baterii.

Témata: kotel | ekonomika | E.ON | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky