Levné hypotéky na nové byty? Brzy nebudou třeba

Levné hypotéky na nové byty brzy nebudou potřeba. Pokud úřady nezrychlí povolování nové výstavby, lidé si za výhodné úvěry nebudou mít co koupit. Jen za první pololetí se v Praze prodalo 3350 nových bytů, do nabídky developerů se ale zároveň dostalo jen asi 2000 nových. Ještě dramatičtější je pohled na povolování bytové výstavby. V celé Praze totiž úřady za pět měsíců roku vydaly povolení jen pro 515 bytů, za poslední tři měsíce to bylo dokonce jen 31 bytů pro celou Prahu. Informuje Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a.s

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Podle aktuálních dat Hypoindexu v červnu průměrná sazba hypoték opět prolomila historický rekord, když dosáhla 1,87 procenta. V řadě případů mají klienti možnost získat i výrazně levnější hypotéku. Například Central Group garantuje všem klientům 1,69 procenta a to při deseti procentech vlastních financí a fixaci úrokové sazby na 3 až 7 let.

Nízké sazby si lidé fixují na delší dobu

Dlouhá doba fixace je také tím, co vedle levné sazby a nízké RPSN (roční procentní sazby nákladů) lidé stále častěji vyžadují. Zatímco ještě hypoték sjednávaných ještě před dvěma lety si klienti volili převážně tříletou fixaci, dnes si chce stále větší procento lidí rekordně nízké sazby zafixovat na co nejdelší dobu. Zhruba 20 procent hypoték tak Central Group uzavírá nyní se sedmiletou fixací, jednoznačně vede pětiletá fixace.

To, že v době rekordně nízkých sazeb nepřešlo na maximální délku fixace ještě výrazně vyšší procento smluv, je dáno velmi vysokou mírou důvěry lidí v pozitivní obrat v jejich příjmové situaci v budoucnu. Prostě věří, že získají nějaký neočekávaný zdroj příjmů, kterým jednorázově celou hypotéku nebo její část splatí. Dnes, kdy banky ještě stále předčasné splacení hypotéky sankcionují, se proto části klientů nezdá výhodné zafixovat si sazbu na nejdelší možnou dobu. Ze zkušeností bank ale víme, že možnost předčasného splacení sice lidé velmi často vyžadují a platí za ni, v reálu ji však využije jen mizivé procento z nich. Tuto situaci zřejmě změní novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má možnosti předčasného splacení výrazně rozšířit.

Témata: bydlení | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky