Nabídka nových bytů prudce klesá, na nepřátelské zákony doplácejí zákazníci

Developeři vinou nepřiměřeně dlouhého povolovacího procesu nestačí uspokojovat zvýšenou poptávku po nových bytech. Podle analytických dat společnosti EKOSPOL nabídka na pražském rezidenčním trhu na jaře dál prudce klesala, na což v konečném důsledku doplatí především zájemci o nové bydlení. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Zatímco v březnu 22 největších pražských developerů nabízelo 3265 volných bytů, v květnu to bylo jen 2798 bytových jednotek, vyplývá z dat EKOSPOLU. Za pouhé tři měsíce tak z nabídky nejsilnějších hráčů na rezidenčním trhu zmizelo 467 volných bytů, což znamená pokles o více než 14 procent.

Takto razantní úbytek se pochopitelně odráží v rostoucích cenách nových bytů, a to zvlášť s ohledem na to, že zájemců o vlastní bydlení kvůli levným hypotékám a celkově pozitivní ekonomické situaci v Česku naopak přibývá.

Potenciální kupcům se tak výrazně zužuje nabídka, z níž mohou vybírat. Snáze proto mohou podlehnout trikům nepoctivých developerů a zakoupit byt, o nějž by za normálních okolností nebyl zájem. Na trhu jsou totiž stále stovky takzvaných „ležáků“, které se kvůli nepříznivému poměru ceny a kvality neprodají ani měsíce či roky po kolaudaci projektu. I jich ale postupně ubývá.

Dobré projekty se poznají tak, že jsou obvykle vyprodány ještě před dokončením, což je u EKOSPOLU, který je dlouhodobým lídrem českého rezidenčního trhu, naprostým pravidlem.

Vinou „legislativního Kocourkova“ v Česku se vydávání stavebních povolení táhne dlouhé roky, což značně brzdí a prodražuje bytovou výstavbu. Tento stav je brzdou růstu české ekonomiky a také faktorem, kvůli němuž se vlastní bydlení pro řadu rodin stává nedostupným.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky